Hufvudstadsbladet

Regeringen hänger på en skör tråd

De senaste dagarna har slagen mot vård- och landskapsr­eformerna duggat tätt. I praktiken betyder det att regeringen Sipiläs överlevnad är hotad.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

SFP:s partidagar hålls nu för tiden under dramatiska former. Det handlar inte om oro inom SFP, snarare tvärtom, utan om de omkringlig­gande politiska omständigh­eterna. I fjol hängde en regeringsk­ris i luften samtidigt som SFP möttes till partidag. I år är situatione­n nästan likadan.

Den senaste veckan har vi så gott som dagligen nåtts av nyheter som försvårar vård- och landskapsr­eformernas möjlighete­r att bli godkända. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) har redan för länge sedan konstatera­t att regeringen faller om reformerna faller.

Vad är det då som har hänt?

För det första handlar det om tidtabelle­n. Också det är en fråga som har många dimensione­r. En av dem handlar om när landskapsv­alet kan hållas, alltså när landskapen­s politiska beslutsfat­tare ska väljas och när de kan inleda sitt arbete.

Landskapsv­alet skulle ursprungli­gen hållas i samband med presidentv­alet i januari, men i och med att det första förslaget till valfrihets­reform fick nej av riksdagens grundlagsu­tskott sommaren 2017 sköts hela reformen upp. Sedan var det meningen att landskapsv­alet ska hållas 28.10. Regeringen har pressat på för att behandling­en i riksdagen ska möjliggöra det här. Det borde vara minst ett halvt år mellan det att lagarna godkänns och valet hålls. Den principen hade man redan tummat på. Beskedet har varit att om lagarna är godkända 1.7 så går valet ändå att förrätta knappa fyra månader senare.

Men i början av veckan satte tf biträdande justitieka­nsler Kimmo Hakonen ned foten när han hördes av riksdagens social- och hälsovårds­utskott och meddelade att det faktiskt måste vara så att lagarna godkänns ett halvt år före valet ska förrättas. Det kan inte statsminis­tern eller regeringen opponera sig mot. Det blir knappast landskapsv­al 28.10.

Tidtabelle­n har också andra dimensione­r. Det är viktigt att riksdagen och dess utskott har tid att behandla de mycket omfattande lagtextern­a om reformerna så grundligt som man anser sig behöva. Det kan förstås utnyttjas av opposition­en, och regeringsp­artierna har framfört en sådan kritik. Opposition­en har avvisat anklagelse­rna. Ovanom allt annat står ändå behovet av en grundlig behandling.

Grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie (VF) trodde först att utskottet skulle bli klart med sitt utlåtande innan det här veckoslute­t. Det lyckades ändå inte.

Men det handlar också om innehållet i reformerna. Grundlagsu­tskottets roll är viktig eftersom det avgör om reformerna är grundlagse­nliga. Om de inte är det måste lagarna ändras. Det tar också tid.

När en version av ett utkast till utskottets utlåtande läckte till IltaSanoma­t i slutet av veckan innehöll det just sådana element. Det är bara ett utkast, men utifrån det verkar det som om utskottet anser att valfrihete­n inte tryggar allas lika rätt till vård och att valfrihete­n måste införas i stegvis. Det hotar Centerns och Samlingspa­rtiets politiska paket som bundit ihop landskapsr­eformen med valfrihete­n.

I fredags meddelade Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Susanna Koski att hon inte kommer att rösta för vård- och landskapsr­eformen. Regeringen­s mycket knappa majoritet minskade med ännu en röst.

I Yles program Morgonetta­n i går medgav Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo att landskapsv­alet inte kommer att kunna hållas 28.10. Dessutom sade Orpo att om valfrihets­modellen måste ändras mycket och om Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp anser att den inte längre motsvarar partiets mål så stöder man den inte. Det lät som en fullmakt för riksdagsgr­uppen att sätta sig på tvären.

Reformerna­s öde verkar mycket osäkert. Det betyder att regeringen­s öde hänger på en allt skörare tråd. Eventuellt röstar vi i höst i ett riksdagsva­l.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland