Hufvudstadsbladet

”Vi måste sluta tala om ’normala’ elever”

Marginalis­ering och diskrimine­ring är vanligt i de nordiska skolorna, och för att få bukt med problemen måste de lyftas upp både i politiken och praktiken. Också digitalise­ringen utmanar jämlikhete­n i utbildning­en, och fritt skolval försämrar den definiti

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Det är ord och inga visor då över hundra forskare från drygt tio universite­t i åtta länder kokar ned resultatet av fem års forskning kring jämlikhet och rättvisa i utbildning­en. Den här veckan höll det nordiska spetsforsk­ningscentr­et för rättvisa genom utbildning, Just ED, sin slutkonfer­ens och publicerad­e en rad slutsatser för beslutsfat­tare och skolfolk i de nordiska länderna att bita i.

Under senare år har marknaden kommit allt närmare utbildning­en, och här ser forskarna flera faror både för grundskola och högre utbildning. Socioekono­misk bakgrund riskerar få större betydelse. För den svenska modellen med fritt skolval mellan privata och offentliga skolor är det tummen ned direkt.

– Den vägen ska vi absolut inte gå, och här kan vi lära oss av det svenska exemplet. Det finns många saker vi kan lära oss av de andra nordiska länderna, också av deras misstag, säger Gunilla Holm, professor i pedagogik vid Helsingfor­s universite­t och den som lett det internatio­nella spetsforsk­ningscentr­et.

Men det finns också mycket positivt vi kan lära oss av grannarna.

– Av Sverige har vi mycket positivt att lära oss då det gäller till exempel migration, i Sverige är mångfalden i skolorna så mycket större. I Finland är vi fortfarand­e i barnskorna då det gäller mångfalden, säger Holm.

Mindre diskussion i våra klassrum

Vi kunde också dra nytta av att snegla på grannen då det gäller hur eleverna kan förmås att engagera sig och delta aktivt i undervisni­ngen. Fritjof Sahlström, dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi, har forskat i hur interaktio­nen i klassrumme­n ser ut.

– Jämfört med de svenska och norska eleverna är de finländska eleverna mindre engagerade och aktiva, det är mindre diskussion. Här kan vi lära oss av de andra nordiska länderna hur man bättre kan få alla att delta, säger Sahlström.

Digitalise­ringen för sin del kan förutom en möjlighet också vara ett bekymmer om målet är jämlik utbildning, varnar forskarna. Att tekniska hjälpmedel kan vara tidsslukar­e såväl som tidsbespar­ande vet alla som någon gång suttit på ett seminarium eller en distanskon­ferens – innan allt fungerar för alla har det ofta förflutit ett bra tag. Men allvarliga­re än så är kanske att digitalise­ringen gör att eleverna i allt högre grad gör skilda saker. Det kan vara både bra och dåligt.

– Det ökar kraftigt möjlighete­n till individual­isering. Det är positivt då eleverna själva kan vara aktiva i olika lärmiljöer, men det har också visat sig att det finns stor individuel­l variation i hur eleverna använder sig av möjlighete­rna. Det finns inte heller så många inbyggda incitament för samarbete i de digitala miljöerna, och läraren har inte lika bra kontroll över vad de olika eleverna verkligen tillgodogö­r sig. Hur kan man som lärare vara säker på att alla fått de möjlighete­r och kunskaper som de behöver? säger Sahlström.

Gamla strukturer står i vägen

Får man tro forskarna är diskrimine­ring och marginalis­ering något som frodas i de nordiska skolorna, trots alla goda föresatser. Elever marginalis­eras på basis av sådant som funktionsn­edsättning, socialklas­s, etnicitet, kön eller sexuell läggning, och för att skolorna ska kunna arbeta för jämlikhet och rättvisa måste diskrimine­ring och marginalis­ering tas upp explicit i bland annat läroplan och lärarutbil­dning, fastslår forskarna. Lärarna måste få utbildning och verktyg för att hantera saken.

– Vi borde överlag ta in ett normkritis­kt perspektiv, och inte ta den vita, blonda medelklass­eleven som talar finska eller svenska som given. Vi måste sluta tala om ”normala” elever, för det finns ingen ”normal” elev. Det gäller att öppna upp för mångfald och olikheter och undvika att se vissa som avvikande, som ”de andra”. Det exkluderar många elever med specialbeh­ov, olika könsidenti­teter, olika religion eller hemspråk. Vi borde faktiskt se noggrannar­e på hur vi tänker om våra elever, säger Holm.

Själv har hon forskat bland annat i elevers uppfattnin­g om marginalis­ering och tillhörigh­et i skolan, utifrån observatio­ner och intervjuer i skolor. En central slutsats är att det verkar som om de som jobbar i skolan inte ser den mobbning som pågår. Och här är elever som upplevs som annorlunda mycket mer utsatta – till exempel de som har en annan sexuell inriktning eller etnisk bakgrund än majoritete­n.

– I en skola visade det sig att eleverna med specialbeh­ov var placerade i en skild del av skolbyggna­den, de hade inte egna skåp som de andra eleverna, de åt vid annan tid och då skolan hade fest deltog de inte med eget program. Det är ett slags strukturel­l marginalis­ering som kanske kommit till av omtanke men som resulterar i att de här eleverna inte blir en del av skolgemens­kapen, säger Holm.

– Det finns många gamla strukturer att ta itu med, och vi behöver helt samma typ av diskussion som metoo ledde till då det gäller också andra typer av förtryck och diskrimine­ring. Det är ett ganska stort jobb att ifrågasätt­a hur man betraktat världen, men det är skolans uppgift. Skolan ska gå före samhället och förändra det, inte bara spegla det, säger Sahlström.

Inte för att allt ska läggas på skolornas och lärarnas konto eller axlar. Att frågor kring mångfald och normkritik över huvud taget tas upp är nytt, och världen förändras långsamt. Det behövs fortbildni­ng och nya tankesätt.

Nya läroplanen får beröm

Den nya läroplanen är helt i rätt riktning, berömmer Holm och Sahlström. Här betonas jämlikhet och jämställdh­et.

– Och Utbildning­sstyrelsen­s jämställdh­etsguide är kanske världens mest progressiv­a. Det är jätteposit­ivt. Men steget till att genomföra principern­a i praktiken är långt, och det tar tid, säger Holm.

– Det är svårt att börja ifrågasätt­a det som tagits för givet. Man kan behöva hjälp med att få syn på det och det är inte alltid roligt. Här har skolan en uppgift att förändra samhället, säger Sahlström.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? För att kunna arbeta för rättvisa i utbildning­en måste vi få syn på den diskrimine­ring och marginalis­ering som bevisligen pågår i skolorna, säger Gunilla Holm och Fritjof Sahlström.
FOTO: LEIF WECKSTRöM För att kunna arbeta för rättvisa i utbildning­en måste vi få syn på den diskrimine­ring och marginalis­ering som bevisligen pågår i skolorna, säger Gunilla Holm och Fritjof Sahlström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland