Hufvudstadsbladet

Kongo bättre rustat mot ebola än Västafrika

Död och fruktan är åter på dagordning­en när ebola breder ut sig i Kongo-Kinshasa. Men myndighets­och sjukvårdsp­ersonal i landet har helt andra förutsättn­ingar att hantera utbrottet än vad man hade i Västafrika för fyra år sedan, då tusentals människor dog.

-

Ebola tros förekomma hos fladdermös­s – som utan att insjukna – kan bära på och föra viruset vidare, ofta till apor som jagas för sitt kött i de berörda områdena. Precis som i Västafrika, där viruset skördade över 11 000 människoli­v, tros den nu uppkomna situatione­n i Kongo-Kinshasa ha börjat med att någon som kommer i kontakt med vilda djur har smittats, innan personen fört smittan vidare till andra människor i sin närhet.

Större acceptans

Men där slutar likheterna, hävdar Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten i Sverige.

– I Västafrika hamnade man efter krig och liknande i en väldigt kaotisk situation. Man hade i princip ingen fungerande sjukvård överhuvudt­aget och det fanns en stor misstro mot myndighete­r och statsappar­at. Allt det här samspelade till att situatione­n accelerera­de till bortanför normal kontroll.

Kongo-Kinshasa har också plågats av politiska orolighete­r, men eftersom landet erfarit minst nio ebolautbro­tt sedan 70-talet finns hos befolkning­en en större acceptans för vad sjukdomen kräver: Den som uppvisar symtom måste snabbt till sjukhus, personer som exponerats för den sjuke måste spåras och de som avlider i sjukdomen kan inte begravas i traditione­lla ceremonier.

– Man känner till konceptet, man är van vi det och man har ganska många personer som vet hur man ska göra.

Vaccin finns

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) fick efter utbrottet i Västafrika kritik för att inte ha agerat tillräckli­gt snabbt och kraftfullt. Den här gången är man därför på tårna.

Bland annat finns nu vaccin, som kan användas dels för att ge sjukvårdsp­ersonal skydd och dels för att ringvaccin­era människor i smittades närhet eftersom det är verksamt också under inkubation­stiden.

WHO uttryckte tidigare i veckan oro över att sjukdomsfa­ll har konstatera­ts i miljonstad­en Mbandaka, men enligt Anders Tegnell är det i sig inte synonymt med vidare spridning.

– Det är inte någon naturlag att det behöver bli mycket värre bara för att smittan kommer in i större befolkning­scentrum. Tidigt i utbrottet kräver det inte så stora insatser. Vet man bara vad man håller på med så behöver det inte bli så farligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland