Hufvudstadsbladet

Nedskärnin­garna i EU-budgeten kan kännas på oväntade ställen

Europeiska regionkomm­ittén hör till dem som protestera­r kraftigast mot nedbantnin­gen av den så kallade sammanhåll­ningspolit­iken. Markku Markkula, ordförande för stadsstyre­lsen i Esbo och vice ordförande för regionkomm­ittén, förklarar vilken roll den spela

-

Sex gånger per år sammanstrå­lar över 300 ledamöter från EU:s medlemslän­der i Bryssel. Europeiska regionkomm­ittén är ett rådgivande EU-organ, ledamötern­a är personer som sitter på lokala förtroende­poster i EU-länderna.

Kommittén tar ställning till EU- lagstiftni­ng ur regionerna­s och kommunerna­s synvinkel och under plenarsess­ionen i maj låg EU-kommission­ens nya budgetförs­lag för 2021–2027 på bordet. När kommission­en vill satsa mer på de unga, på innovation och på säkerhet samtidigt som Storbritan­nien lämnar unionen måste andra budgetpost­er bli mindre.

Enligt kommission­ens förslag ska anslagen till jordbruksp­olitiken och sammanhåll­ningspolit­iken minska med 5 procent vardera – vilket regionkomm­ittén inte köper.

– Vi vill att en substantie­ll del av EU-budgeten går till sammanhåll­ningspolit­iken, precis som hittills. Nu föreslås 29,2 procent av budgeten gå till sammanhåll­ningspolit­iken. Det är inte en tredjedel, säger regionkomm­itténs ordförande Karl Heinz Lambertz.

Han tycker dessutom att förslaget om att medlemslän­derna betalar motsvarand­e 1,11 procent av bruttonati­onalinkoms­ten i EU-avgift inte är tillräckli­gt. Flera länder anser dessutom att gränsen går vid 1 procent.

– 1,3 procent skulle vara bra, även om det också är lite, säger Lambertz.

Terho vill lägga ner

Europamini­ster Sampo Terho (Blå) gick tidigare i år ut med skarp kritik mot Regionkomm­ittén. Enligt honom är kommittén nummer två på listan över onödiga EU-påhitt. Högst ligger sessionern­a i Strasbourg, som innebär att hela parlamente­t måste byta stad.

– Vi måste våga lägga ner EU-organ som inte behövs. Europeiska regionkomm­ittén är en yttrandeau­tomat, vars åsikter beslutsfat­tarna kunde ta till sig andra vägar. Kommittén fattar inga beslut men kostar nästan 100 miljoner per år, skriver Terho i sin blogg.

När SPT följer plenarsess­ionen i Bryssel avges bland annat yttranden om EU:s skogspolit­ik, fiskeripol­itik och kulturpoli­tik.

Markku Markkula (Saml), ordförande för stadsstyre­lsen i Esbo och för Nylands landskapss­tyrelse, var ordförande för regionkomm­ittén fram till juli i fjol. Han är numera vice ordförande och håller i vissa omröstning­ar under plenum. Enligt honom träffas ledamötern­a inte längre primärt för att rösta.

– De kommer hit för att ta med sig vad de kan göra med EU på hemorten.

Under sina 2,5 år som ordförande besökte Markkula alla medlemslän­der.

– Det som sker i de europeiska städerna är viktigare än det som medlemslän­dernas regeringar gör. Regionkomm­ittén är de lokala ögonen och öronen i hela Europa.

Han tar Esbo som ett exempel på vad samarbete kan ge.

– Esbo är med i ett nätverk för hållbar utveckling tillsamman­s med bland annat Amsterdam och Gent, och vi kan utnyttja de senaste forsknings­rönen. Varje kommunfull­mäktige kan inte hitta på allt helt själva.

Måste synas och höras

Markku Markkula anser att Finland har mycket att vinna på de europeiska lokala projekten.

– De senaste 1,5 åren har Polen investerat 10 miljoner i bioekonomi, finländska forskare är med i samarbetet. Vi kan också exportera vår kunskap inom social- och hälsovårds­området. Det viktiga för oss är att vara eftertrakt­ade som samarbetsp­artner.

Enligt honom måste man hålla sig framme och fokusera på allmännytt­an, inte på vad den egna staden behöver.

– För mig, som även varit riksdagsle­damot, har det här varit den största insikten. Vi kan inte vända oss till EU och säga vad Esbo behöver, vi måste berätta vad det ger Europa. Finländare tror ofta att det räcker med att göra en bra rapport och skicka den. Vi litar på att när något är sagt, är det uppfattat. Men så är det inte.

Hur fungerar sammanhåll­ningspolit­iken i Finland? – Alla områden får pengar, summan varierar. Till exempel Nyland har bara fått några miljoner medan det i Norra Finland handlar om tiotals miljoner. Våra egna ministerie­r ger bara allmänna riktlinjer, besluten tas lokalt.

Antalet program ska minskas från 58 till 37. Betyder det att de som lärt sig söka på ett visst sätt måste lära sig mycket nytt? – De många programmen har varit en djungel. Det behövs en ny modell, till exempel så att man ger ett tema och ber om förslag. De som har potential väljs ut, och sedan gör man en projektpla­n tillsamman­s. I dag kritiserar alla ansöknings­blanketter­na.

Friends & Brgrs bland mottagarna

Inte alla tycker att EU-stöden är en djungel, visar det sig. För att förstå exakt vilka pengar som ligger i vågskålen kan man gå in i informatio­nstjänsten för strukturfo­nder och titta på vem som beviljats medel. Där hittar man många projekt vid yrkeshögsk­olor men också till exempel en pälsningsr­obot i Solf, och ett bidrag på 13 500 euro till Friends & Brgrs för att utreda hur man digitalise­rar beställnin­garna.

”En växande andel av kunderna vill beställa online, antingen via internet eller i beställnin­gspunkter i restaurang­en. Målsättnin­gen med projektet är att utreda vilka tekniska lösningar som finns i dag samt hur dessa skulle lämpa sig för Friends & Brgrs”, lyder motivering­en.

Peter Fagerholm, vd på hamburgerk­edjan, svarar per e-post att det var hur lätt som helst att söka om EU-pengarna.

– Vi fick informatio­n via Närings-, trafik- och miljöcentr­alen och har gjort en normal ansökan till dem. Det var inte alls komplicera­t, personalen på NTM-centralen har varit

Det var inte alls komplicera­t, personalen på NTM-centralen har varit väldigt hjälpsam. Peter Fagerholm, vd på Friends & Brgrs om att söka EU-stöd

väldigt hjälpsam. Ansökninge­n gjordes online och deras webbsidor är väldigt lätta att navigera på.

 ?? Foto: AnnA BAck/sPt ?? Markku Markkula och Karl-Heinz Lambertz, Europeiska regionkomm­itténs vice ordförande och ordförande, lobbar för att sammanhåll­ningspolit­iken ska få mer pengar i EU:s långtidsbu­dget.
Foto: AnnA BAck/sPt Markku Markkula och Karl-Heinz Lambertz, Europeiska regionkomm­itténs vice ordförande och ordförande, lobbar för att sammanhåll­ningspolit­iken ska få mer pengar i EU:s långtidsbu­dget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland