Hufvudstadsbladet

Får Räikkönen sin revansch i Monaco?

För ett år sedan var Kimi Räikkönen på väg mot segern i legendaris­ka Monaco GP – men tvingades följa en stallorder och blev tvåa. Nu är läget helt annorlunda.

- FREDRIK AF PETERSENS

Kimi Räikkönen har haft 12 månader på sig att smälta nederlaget i Monaco 2017. Frågan är om han verkligen glömt det. Visserlige­n säger alla racerförar­e att de tittar aldrig tillbaka och bara framåt och koncentrer­ar sig på nästa lopp. Stämmer, men det finns också lopp som sitter som fastetsade i hjärnan.

Inte för att Räikkönen gjorde något fel. Tvärtom. Han startade från den så viktiga första rutan och mer eller mindre dominerade loppet och var på väg mot segern när Ferrari ändrade hans strategi så att Sebastian Vettel kunde ta över ledningen och vinna det klassiska loppet.

Visserlige­n blev Räikkönen tvåa men sällan har man sett honom så besviken på prispallen, som förstenad, och det med all rätt. Räikkönen säger att det berör honom inte längre men det är en absolut minoritet som tror honom. Varken som människa eller racerförar­e glömmer man ett sådant bittert nederlag. Och sedan efteråt höra alla dåliga förklaring­ar och undanflykt­er från sina chefer. Ger en bitter eftersmak.

Räikkönen har dock inte en enda gång sagt något negativt om det som hände. Alltså en äkta lagspelare men var det också det lopp som Ferrari öppet visade att Räikkönen är nr 2.

Vad hände?

Man kallade in Kimi för att byta däck som ett svar på att Mercedes hade kallat in Valtteri Bottas. Den som stannade ute längre hade en stor fördel och det fick Vettel och han utnyttjade den till absolut max.

– Jag kan förstå att Kimi var besviken för det hade jag också varit men jag vill heller inte ljuga och tar gärna emot segern. Idag gick allt min väg men inte precis för Kimi, sa Sebastian efter loppet.

Hade Räikkönen kunnat vägra att lyda ordern? - Ja, eftersom jag använder både gas och broms. Men Ferrari är ett team och då måste man tro på gänget på kommandobr­yggan att de tar de rätta besluten för dig. Annars blir det svårt. Ferrari ville ha en dubelseger och det fick de men för mig gick det inte så bra, sa han på presskonfe­rensen.

Följdfråga­n var självklar. Känner du dig som ett offer för Ferraris taktik eller hade du otur? – Jag vet bara att jag blev tvåa, blev det korta svaret.

Ett år senare säger han att man lär sig något i varje lopp.

– Men man kan inte jämföra olika år med varandra för man kör ju olika bilar och däcken är också helt annorlunda.

Så kommer Kimi att få revansch idag? – Jag behöver en perfekt balanserad bil för att kunna attackera i avgörande ögonblick. Du måste alltså kunna lita 100 procent på bilen.

Vettel är tvåa i VM-tabellen och har 78 poäng, 30 mer än Räikkönen. Men skillnaden är bara halva sanningen, för Räikkönen årgång 2018 är lika snabb som tysken.

Jag kan förstå att Kimi var besviken för det hade jag också varit men jag vill heller inte ljuga och tar gärna emot segern. Idag gick allt min väg men inte precis för Kimi. Sebastian Vettel

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BORIS HORVAT ?? Kimi Räikkönen är populär också i Monaco.
FOTO: LEHTIKUVA/BORIS HORVAT Kimi Räikkönen är populär också i Monaco.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland