Hufvudstadsbladet

Londonborn­a skakar av sig fjolårets terror

-

Det är en solig dag och det myllrar av folk på bron. Turister stannar upp och poserar med Tower Bridge i bakgrunden. Londonbor skuffar sig fram med raska steg och vassa armbågar. Bussar och bilar rusar förbi på andra sidan de stora metallbarr­iärerna.

Det har gått nästan ett år sedan terroratta­cken på London Bridge. Jag tänker på den varje gång jag korsar bron. Min vän Ilaria befann sig i baren som attackerad­es vid Borough Market. Hon och hennes pojkvän bestämde sig att gå vidare femton minuter innan attacken inträffade. Många andra hade inte samma tur.

Åtta personer dog och 48 skadades under attacken mot London Bridge och Borough Market den tredje juni i fjol. Jag intervjuad­e upprörda och skakade människor dagen efter och upplevde en slags deja vu då jag stod framför polisavspä­rrningarna och helikoptra­rna surrade ovanför. Det var ju precis som i Manchester ett par veckor tidigare. Det var en känsla jag skulle uppleva igen och igen under sommaren, efter branden i Grenfell Tower, efter attacken mot en moské i Finsbury Park och mot tunnelbana­n i Parsons Green.

Det var en otäck sommar, men för de flesta Londonbor har livet gått vidare. Vi som bor i staden fortsätter ta tunnelbana­n, korsa broarna och roa oss under helgerna trots att Andrew Parker, chefen för underrätte­lseorganis­ationen MI5, varnat att IS fortfarand­e är en hotbild att räkna med. I mitten av maj meddelade han att tolv terroratta­cker stoppats i Storbritan­nien sedan mars 2017.

London är en stad som överlevt mycket och Londonborn­a är stolta över att de inte låter sig kuvas. Bland oron och sorgen förra sommaren var ändå det tydligaste mantrat ”vi kommer att fortsätta som förut, vi är inte rädda”.

”Keep calm and carry on” är ett ordspråk de flesta hört. Regeringen­s budskap till oroliga britter under andra världskrig­et finns nu till salu på allt från handdukar till muggar i varje turistbuti­k i Storbritan­nien. En mytologi har byggts upp kring budskapet och kring hur britterna handskats med forna katastrofe­r.

Myten kring den så kallade ”blitzenand­an” beskriver hur Londonborn­a efter ännu en natt av bombanfall dammade av sig, lämnade sina bombskydd och gick till jobbet. Verklighet­en var betydligt mer komplicera­d än så. Men myten skapar trygghet och den gav många Londonbor styrka förra sommaren.

Det finns också andra berättelse­r om katastrofe­r. På den norra sidan av London Bridge står en stor kolonn – minnesmärk­et över den stora branden i London år 1666.

Under fyra dagar totalförst­ördes 13 200 hus och en sjättedel av Londons befolkning blev hemlös. Många Londonbor var mer intressera­de av att rädda sina egna ägodelar än av att släcka elden. Andra valde att tro på ett rykte om att elden startats av utlänninga­r och gäng vandrade längs med stadens brinnande gator för att attackera alla som inte pratade flytande engelska. Londons kuskar höjde priserna för att tjäna extra på dem som ville fly staden.

Jag tänkte mycket på Londons många katastrofe­r förra sommaren. Staden har överlevt mycket och den har gått vidare, oavsett hur invånarna agerade, oavsett om de var modiga eller ynkryggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland