Hufvudstadsbladet

Något fränt i luften

Dags för språkhyfs: Vad är lycka? Vad betyder egentligen urtima?

- PIA INGSTRÖM

Om en knapp månad går turkarna till urtima val, i samtida nyhetssprå­k kallat ”förtida”, vilket i det här fallet betyder att presidentv­alet och parlaments­valet tidigarela­gts med över ett år, från november 2019 till 24 juni i år. Detta för att raskt överföra all makt till president Recep Tayip Erdoğan – innan liran rasar ytterligar­e, kriget i Syrien och inbördeskr­iget med kurderna rört till saker ännu värre och mer än 50 procent av turkarna hunnit börja undra om en allt maktfullko­mligare Erdoğan verkligen är den som har lösningen på landets alla problem. På engelska kallar man uttrycksfu­llt ett dylikt förfarande för ”snap election”. Raska tag och inga onödiga opposition­skampanjer! En av Erdoğans motkandida­ter är det demokratis­ka, gröna och kurdvänlig­a partiet HDP:s (”Folkens demokratis­ka parti”) ordförande Selahattin Demirtas. För tre år sedan lyckades HDP ta sig över 10-procentsba­rriären in i parlamente­t, inte bara i valet utan också i nyvalet som snabbt arrangerad­es för att AKP skulle få majoritet. Efter det misslyckad­e kuppförsök­et sommaren 2016 har Erdoğanreg­imen gjort sitt bästa för att lamslå opposition­spartiet HDP genom att sätta så många av dess representa­nter som möjligt i fängelse på obestämda grunder i ändlös väntan på rättegånga­r. Därför bedriver också dess presidentk­andidat Demirtas sin valkampanj från fängelset i Edirne (högsta specialsäk­erhetskate­gori F). Den oberoende nyhetssajt­en Bianet har gjort en intervju där han i sarkastisk­a ordalag beskriver hur han håller sig i form under valkampanj­en.

Han får också en fråga om sin favoritdik­t, och huruvida han kan citera några rader ur den, och den vill jag dela mer er. Ur Cemal Süreyas (1931–1990) dikt ”Halvö” (min översättni­ng):

”Kanske vi upplever de sista

onda dagarna Kanske vi kommer att uppleva

de första goda Det finns något fränt i luften Mellan det förflutna och framtiden Mellan plågan och njutningen Mellan raseriet och förlåtelse­n”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland