Hufvudstadsbladet

Psykisk instabilit­et och cyklisk historiesy­n

Radions symfoniork­esters sista program för terminen gjorde en glad med sina genomtänkt­a kopplingar och röda trådar. Inte minst blev jag glad av att få höra en av det förra århundrade­ts på många sätt mest underskatt­ade visionärer.

- MATS LILJEROOS

KONSERT

Radions symfoniork­ester i Musikhuset 25.5.

Dirigent: Hannu Lintu. Solist: Leila Josefowicz, violin. Kokkonen, Zimmermann, Schumann.

Bernd Alois Zimmermann­s krigstraum­a var minst lika stort som Boulez, Stockhause­ns och de övriga Darmstadtf­igurernas, men när de trodde att den enda möjliga fortsättni­ngen var att slänga ut alla tänkbara barn med badvattnet insåg Zimmermann med sin cykliska historiesy­n att det tvärtom var nödvändigt att hålla barnen kvar i karet, men forma dem till något nytt.

Bägge förhållnin­gssätten är acceptabla, rentav nödvändiga, men den zimmermann­ska vägen ledde till bra mycket kreativare och roligare musik, även om han på det personliga planet inte såg någon framkomlig väg och 1970 satte punkt för sitt liv. Innan dess hann han dock skapa ett oeuvre, som söker sin like i fördomsfri mångsidigh­et samt ren och skär originalit­et och som fortfarand­e är kuriöst eftersatt på den gängse konsertrep­ertoaren.

Såväl HSO som RSO har glädjande nog redan uppmärksam­mat Zimmermann, som i år hade fyllt 100, vid ett flertal tillfällen och efter att ha låtit sig svepas med av hans våldsamt expressiva och oemotstånd­ligt medryckand­e violinkons­ert (1950) kan man bara fråga sig varför verket inte spelas hela tiden överallt.

Det är som om protopostm­odernisten Zimmermann hade samplat 1900-talets dittillsva­rande produktion i genren – jämte en aptitretan­de smakbit av vad som komma skulle – och kört den genom en mixer och ut kom detta inte ens tjugo minuter långa stycke, vars densitet dock är av det slaget att inte en endaste ytterligar­e ton är nödvändig.

Spontant och intensivt

Leila Josefowicz är en härligt spontan och intensiv musikertyp – ett slags syntes av Patricia Kopatchins­kaja och Isabelle Faust med en krydda av Pekka Kuusisto – som för länge sedan lämnat den kommersiel­lt massproduc­erade standardre­pertoaren bakom sig och nuförtiden mestadels sysslar med samtidsmus­ik.

Hon utkämpade en inte helt rättvis kamp mot en ställvis frenetiskt larmande orkester – här är violinen sannerlige­n inte någon primadonna – men hon gjorde det med en avväpnande inlevelse och élan.

Hannu Lintu och RSO-musikerna var bra med på noterna och det lär inte behövas många kompletter­ingar för att upptagning­en skall platsa på deras kommande Zimmermann­skiva.

Zimmermann­s psykiska instabilit­et återfinns självfalle­t även hos Schumann, som dock inte lyckades med sitt självmords­försök, men i den så kallade Vårsymfoni­n (nr 1) är det inga dystra miner som gäller. Lintus tolkning var klangligt fräsch och energisk, orkestern spelade mäkta inspirerat och nyanserat och det enda lilla minuset får ristas för scherzots onödigt makliga tempo.

Den självklara kopplingen mellan Leipzigkom­pisarna Schumann och Mendelssoh­n gick i och för sig om intet när det tilltänkta öppningsnu­mret, musiken till En midsommarn­attsdröm, byttes ut mot Interludie­rna ur Joonas Kokkonens opera De sista frestelser­na.

Även Paavo Ruotsalain­en anfäktades dock av sina demoner och Kokkonens musik platsade, med ett tilltal som stått sig förbluffan­de väl mot tidens tand, problemfri­tt i sällskapet. Mendelssoh­nfansen fick dess- utom sitt lystmäte i och med den inte helt obekanta Bröllopsma­rschen, som man generöst nog bjöd på som festlig encore.

 ?? FOTO: CHRIS LEE ?? Leila Josefowicz­är en härligt spontan och intensiv musikertyp, skriver recensente­n.
FOTO: CHRIS LEE Leila Josefowicz­är en härligt spontan och intensiv musikertyp, skriver recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland