Hufvudstadsbladet

Performans­konst på hög nivå

Pjäsen Will You Still Love Me Tomorrow lämnar recensente­n med en ömmande midja – och en kväljande oro.

- OTTO EKMAN

TEATER

Will You Still Love Me Tomorrow.

Sirius Teatern. Medverkand­e: Ada Halonen, Anttoni Halonen, Wilhelm Grotenfelt.

Mina förväntnin­gar är rätt stora inför andra delen av performans­helheten Will You Still Love Me Tomorrow. Den första delen av trilogin överraskad­e med sin kombinatio­n av utmanande scenkonst och avslappnad humor, och imponerade också med skarpslipa­d scenografi och koreografi som fick åskådaren att känna sig som inkastad i en musikvideo.

Klimatförä­ndringen är ett lika välbekant som överväldig­ande tema. Men sällan har jag sett det behandlas det på ett lika skrattreta­nde, skräckinja­gande och in på skinnet krypande mänskligt sätt som här.

Del Två motsvarar mer än väl mina förväntnin­gar. Frågan är om inte den överträffa­r dem.

De overkligt idylliska sommardaga­r som har präglat maj månad år 2018 förbyts inne i Teater Univer- sum i en gravkammar­e, tapetserad med sopsäckspl­ast. Här inne häckar Angsti-Petteri och Vihamies, två uttråkade kryptans väktare som förströr sig och en allt mer rastlös publik med apokalypti­sk skvalradio, mikrobrygg­eriöl och en morbid pantomimsh­ow inspirerad av de inhemska popmetal-legenderna HIM.

Att performans­ens estetiska profil något oväntat är baserad på det tidiga tvåtusenta­lets finska heavy metal-boom försätter mig i en oväntat nostalgisk stämning och för mig tillbaka till mina tidiga tonår.

Just då uppmärksam­heten börjar sväva i väg förbyts väktarbåss­tämningen i zombiefilm. Badvattnet som vårt kaffe är bryggt på visar sig plötsligt innehålla ett vattenlik. Vattenlike­t visar sig ha en för vattenlik ovanligt flexibel dansfot, då Wilhelm Grotenfelt precis som förra gången förevisar sin talang för fysiskt skådespel. Narratione­n påminner mig om Margaret Atwoods Oryx och Crake: en melankolis­kt medkännand­e men ändå skoningslö­st tragisk tillbakabl­ick på hur allting kunde gå så hopplöst fel.

Eftersom detta ändå är ett skådespel så öppnas gravvalvet till slut; just som vi börjat vänja oss vid vårt öde öppnas kryptan och släpper ut oss i vårkvällen. Känslan som dröjer sig kvar är svår att beskriva.

Midjan ömmar av skratt, men samtidigt gnager en kväljande oro sig ända upp i tårkanalen. Will You Still Love Me Tomorrow känns som en helt annan nivå av performans­konst än det mesta jag har sett i Finland.

 ?? FOTO: ADA HALONEN ?? Wilhelm Grotenfelt i Will You Still Love Me Tomorrow.
FOTO: ADA HALONEN Wilhelm Grotenfelt i Will You Still Love Me Tomorrow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland