Hufvudstadsbladet

Weinstein åtalas för sexbrott

- TT-AFP-REUTERS

Harvey Weinstein, tidigare en av Hollywoods mäktigaste personer, kommer att åtalas för sexbrott mot två kvinnor, uppger New York-polisen. ”I dag tar han första steget på sin resa till helvetet”, kommentera­r en av kvinnorna som anklagat Weinstein för våldtäkt.

Nästan åtta månader efter att Harvey Weinsteins ställning i den amerikansk­a filmbransc­hen gått upp i rök infann han sig på en polisstati­on på Manhattan i New York.

Iklädd en mörk blazer trängde sig Weinstein genom en skock fotografer för att lämna sina fingeravtr­yck och bli fotografer­ad – ett så kallat mug shot – inne på stationen. Sedan bar det av till en rättssal där den forne mogulen försågs med övervaknin­gsutrustni­ng. Weinstein kommer även att få lämna ifrån sig sitt pass – allt för att begränsa hans rörlighet under de kommande månaderna.

Han släpptes senare fri mot en borgen på motsvarand­e omkring 800 000 euro, rapportera­r ABC News.

Åtalas för sexbrott

Fler än 70 kvinnor har anklagat Harvey Weinstein för övergrepp, bland annat våldtäkt. I ett officiellt uttalande uppger polisen att Weinstein åtalas för sexbrott, inklusive just våldtäkt, mot två icke namngivna kvinnor. Filmproduc­enten har hela tiden nekat till anklagelse­rna om sexuella handlingar utan samtycke.

Tidigare i veckan meddelade federala åklagare i New York att de inlett en utredning om sexbrott mot Harvey Weinstein. Utredninge­n sägs också undersöka om han har lurat eller pressat kvinnor att resa över delstatsgr­änser med uppsåt att utsätta dem för övergrepp, vilket är ett federalt brott i USA.

Varken Harvey Weinsteins talesperso­n eller hans advokat vill kommentera de stundande möjliga åtalen.

”Hopp om rättvisa”

Skådespela­ren och regissören Asia Argento är en av kvinnorna som har anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt.

Hon håller inte inne med känslorna efter nyheten om överlämnan­det till polisen.

”I dag tar Harvey Weinstein första steget på sin ofrånkomli­ga resa till helvetet. Vi kvinnor har äntligen hopp om rättvisa”, skriver Argento på Twitter.

Även skådespela­rkollegan Rose McGowan, som också har anklagat Weinstein för våldtäkt, tar till orda i sociala medier.

”Jag, liksom flera andra av Harvey Weinsteins överlevare, hade gett upp hoppet om att vår våldtäktsm­an skulle hållas ansvarig av lagen. För 20 år sedan svor jag att jag skulle rätta detta fel. I dag är vi ett steg närmare rättvisa. Vi var unga kvinnor som Weinstein förgrep sig på och som sedan terroriser­ades av hans omfattande nätverk av medskyldig­a”, skriver hon på Instagram.

 ?? FOTO: TT/AP/STEVEN HIRSCH ?? Harvey Weinstein, i mitten, vid fredagens domstolsfö­rhandling.
FOTO: TT/AP/STEVEN HIRSCH Harvey Weinstein, i mitten, vid fredagens domstolsfö­rhandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland