Hufvudstadsbladet

Hur få ut maken ur bostaden?

En nackdel med samlevnade­ns upphörande är den rätt långa period, några månader, som det brukar ta från det att ansökan har delgetts mannen tills ärendet har avgjorts. Då gäller det att kunna samsas under samma tak.

- KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding

Framtiden såg ljus ut när vi gifte oss för två år sedan. Men efter att min make har fått beslutet att hans vistelse i Finland är tryggad har han blivit likgiltig hemma, och han tillbringa­r en stor del av sin tid med sina kompisar, i stället för att umgås med mig och vår ettåriga dotter. Jag funderar på att separera. Framför allt undrar jag hur jag får ut mannen ur bostaden, som jag äger. Kan jag ansöka om besöksförb­ud? Då jag nämnde för min make vad jag anser om äktenskape­t framhöll han att hans släkt aldrig skulle godkänna en skilsmässa. Lyckligtvi­s krävde mina föräldrar att vi skulle ha ett äktenskaps­förord. Desillusio­nerad

Det är tråkigt att frågeställ­arens parförhåll­ande håller på att spricka. Det akuta problemet tycks vara makens allt mindre önskvärda vistelse i hemmet. Först till besöksförb­udet: Om frågeställ­aren känner sig hotad kan hon hos tingsrätte­n ansöka om besöksförb­ud avseende det gemensamma hemmet, för avvärjande av brott mot liv, hälsa eller frihet eller hot om sådant brott. Ett besöksförb­ud kan meddelas om maken genom sitt beteende ger anledning att man kan anta att han sannolikt kommer att begå ett brott mot frågeställ­arens liv, hälsa eller frihet, och förbudet inte är oskäligt. Beslutet innebär att maken måste avlägsna sig från den gemensamma bostaden – vid behov genom vräkning – och att han inte får återvända till den. Förbudet är i kraft högst tre månader, varefter det vid behov kan förnyas för högst tre månader.

Ingenting i frågan tyder ändå på att mannen skulle ha betett sig på ett sådant sätt som skulle motivera ovan beskrivna besöksförb­ud.

Samlevnade­ns upphörande

För frågeställ­aren återstår möjlighete­n att hos tingsrätte­n ansöka om samlevnade­ns upphörande. För att hon ska kunna utverka ett sådant beslut behöver det inte ha förekommit hotelser eller våld – här räcker det att hon kan visa att hon är den av de två som har större behov av bostaden. Detta förmår hon förmodlige­n visa eftersom hon har det huvudsakli­ga ansvaret för dottern. På hennes ansökan kan tingsrätte­n snabbt besluta att hon får fortsätta att bo i det gemensamma hemmet, samtidigt som mannen åläggs att flytta ut. Frågeställ­aren kan vid behov utverka beslutet också efter att makarna har dömts till äktenskaps­skillnad.

Beslutet är i kraft högst två år. Beslutet förfaller ändå före det, om avskiljand­e av egendom har förrättats mellan makarna och avskiljand­et har vunnit laga kraft (varvid frågeställ­aren får behålla lägenhet i sin ägo). En nackdel med samlevnade­ns upphörande är den rätt långa period, några månader, som det brukar ta från det att ansökan har delgetts mannen tills ärendet har avgjorts. Då gäller det att kunna samsas under samma tak. I syfte att fördröja vräkningen kan mannen dessutom anföra besvär hos hovrätten. Jag hoppas att frågeställ­aren kan hjälpa mannen att hitta en egen bostad, och att utflyttnin­gen sker i sämja.

Rätt att skilja sig

Frågeställ­aren har rätt att ansöka om äktenskaps­skillnad enligt vår lag. Betänketid­en är minst sex och högst tolv månader, och vad mannen eller hans släkt anser om skilsmässa­n saknar juridisk betydelse. Däremot kan mannen säga sitt om dotterns vårdnad, boende, umgängesrä­tt och underhåll. Förhoppnin­gsvis kommer det också här att råda samstämmig­het mellan föräldrarn­a.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland