Hufvudstadsbladet

Vatten och tvål kan rädda många barns liv

Det finns många sätt att uppleva Nepal. Man kan resa i turistbuss, gå kurser i matlagning och fotografer­a arkitektur. Eller så kan man få diarré och se en helt annan sida av landet.

- LIISA MENDELIN

Det börjar med en vag känsla i magen, systemet hostar till. Första tanken är förnekelse. Jag har ju endast ätit varm mat, ingen majonnäs. Flaskvatte­n, bara flaskvatte­n. Och alla i sällskapet har desinficer­at händerna före varje måltid. Jag är inte sjuk.

Oavsett mjölksyret­abletter och handtvätt är risken stor att drabbas av diarré i Nepal. Orsakerna är oftast smutsigt vatten och bristfälli­g hygien. I vår studiegrup­p på femton personer fick nästan hälften olika grader av diarré, men jag och min kompis Ellen Eklund fick kanske de värsta variantern­a, när vi fortsatte resan på egen hand efter studieresa­n. Friska och krya åkte vi upp till bergen för att vandra.

Några dagar in i vandringen kom de första symtomen. Den vaga känslan i magen blev snabbt en väldigt bestämd känsla. Akut gastroente­ritis (mag- och tarmkatarr) innebär ett helt spektra av diarré, uppkastnin­gar, frossa och hög feber. Vi genomfor alla stadier.

Varken mediciner eller vätskeersä­ttning hölls i våra kroppar. Närmaste hälsostati­on låg en dagsvandri­ng bort, och denna dagsvandri­ng gick upp och ned för två berg. Knappast något för den svage.

Stålmagen är en myt

Det här hände i ett gästhem i Nepal, i en avlägsen bergsby utan mobilnät. Av tidigare resor och åkommor hade jag fått för mig att lokalbefol­kningen i utveckling­sländer helt enkelt har en stålmage, en bakterieku­ltur i tarmarna som klarar nästan vad som helst. Men jag hade fel.

Sjukdomen sänkte sig över oss när vi satt och frös på gästhemmet­s enda varma plats, runt kaminen mitt i en matsal som också var värdfamilj­ens sovrum. Utan gemensamt språk försökte vi förmedla vad som var fel. Vi pekade på maten och på magen och såg lidande ut. Då sa pappan i huset: Ah, you have blub-blub-blub?

Genast fick vi ta del av huskurerna: Sprite med salt i, varmvatten­flaskor, en vit dryck av stärkelse, en salt linssoppa. Och det allra viktigaste: empati. Det stod helt klart att de visste exakt vad vi gick igenom.

Det var en olycklig situation, men vi hade tur, för en räddningsh­elikopter var på väg till området för att hämta en annan turist som skadat benet. Som av ett under fanns det två lediga platser åt mig och Ellen. På hästrygg tog vi oss till helikopter­n som flög raka vägen till Katmandu och på sjukhuset fick vi utmärkt vård i två dygn.

För en västerlänn­ing är det inte så farligt att få diarré, vi klarade oss och kunde resa hem. Men för den som bor på en plats med bristfälli­g hygien är magproblem vardag. Ofta hjälper

■ huskurerna, men enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO dör årligen 2,2 miljoner människor av diarrésjuk­domar. Enligt Unicef dör fler än 5 000 barn av diarrésjuk­domar varje dag.

Skillnaden är milsvid: Medan vi tack vare vår reseförsäk­ring kunde flyga helikopter till landets toppsjukhu­s med antibiotik­adropp och egen toalett, så var lokalbefol­kningen kvar där, i sin avlägsna bergsby med utedass och huskurer.

Toaletter till skolor

I en annan del av Nepal är problemet högaktuell­t. Det låglänta och tropiska Tarai-området drabbades av katastrofa­la översvämni­ngar i höstas. Minst 150 personer dog och tiotals försvann. Nästan en halv miljon människor var tvungna att fly från sina hem och många miste sina utkomstmöj­ligheter.

Översvämni­ngar är katastrofa­la: människor avlider eller far illa, byggnader tar skada och matjorden spolas bort. Men en översvämni­ng är också ett hygieniskt haveri. Hur sköter man sin hygien då hemmet sköljts över av smutsiga vattenmass­or?

Eftersom barn är speciellt utsatta samlar Kyrkans utlandshjä­lp i sommar in pengar för att reparera och bygga toaletter och tvättställ i översvämni­ngsdrabbad­e skolor i södra Nepal.

– Barn måste få fortsätta skolan också efter katastrofe­r. Det föreskrivs i FN:s barnkonven­tion, säger informatör Ulla Kärki vid Kyrkans utlandshjä­lp, som nyligen besökte några av skolorna.

Något så enkelt som handtvätt med tvål och vatten skulle globalt kunna reducera antalet döda i diarrésjuk­domar med en tredjedel.

 ?? FOTO: VEERA PITKäNEN ?? Efter översvämni­ngen har särskilt fattiga barns familjer haft svårt att förse barnen med skolmateri­al. Därför delar Kyrkans utlandshjä­lp ut häften, penaler och skrivmater­ial till barn i 90 översvämni­ngsdrabbad­e skolor.
FOTO: VEERA PITKäNEN Efter översvämni­ngen har särskilt fattiga barns familjer haft svårt att förse barnen med skolmateri­al. Därför delar Kyrkans utlandshjä­lp ut häften, penaler och skrivmater­ial till barn i 90 översvämni­ngsdrabbad­e skolor.
 ?? FOTO: LIISA MENDELIN ?? Ellen Eklund och Liisa Mendelin fick åka helikopter från bergen till sjukhuset i Katmandu.
FOTO: LIISA MENDELIN Ellen Eklund och Liisa Mendelin fick åka helikopter från bergen till sjukhuset i Katmandu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland