Hufvudstadsbladet

När ska vi vara oroliga för börsen?

-

Den finska aktiemarkn­aden har visat god avkastning under senare månader och så sent som förra veckan noterades en ny ”all time high” vilket vi kåserade kring i förra veckans krönika. Även om den senaste veckan har erbjudit lite mer blandad utveckling så ser vi en fortsatt stark konjunktur­bild. Inte minst är det trevligt att konstatera att den finska ekonomin har tagit ordentlig fart.

Vi kan också konstatera att bolagens delårsrapp­orter för första kvartalet avspeglade en fortsatt god efterfråge­bild i termer av stark orderingån­g och höga produktion­snivåer. Kapacitets­utnyttjand­et i industrin har skruvats upp ytterligar­e och det är viktigt för varaktighe­ten i det ekonomiska uppsvinget att investerin­gskonjunkt­uren tar fart.

Ser vi till eurozonen i stort har den tydliga accelerati­onen i ledande indikatore­r under 2017 växlat ned något under 2018, men likväl indikeras att konjunktur­en fortsätter att vara stark och tillväxten i den globala ekonomin förväntas vara högre än det historiska genomsnitt­et. Med allt större respektavs­tånd till finanskris­en (2007–09) och olika deflations­scenarion (med låg inflation och låg tillväxt) så har det också skett en signifikan­t sentimentf­örändring på obligation­smarknaden.

I USA har, alltsedan finanskris­en, minsta motståndet­s lag varit att obligation­sräntan tenderat att vända nedåt, men i nuläget har tioårsränt­an lyft. Stigande obligation­sräntor är sannolikt den huvudsakli­ga förklaring­en till den turbulens vi observerat på aktiemarkn­aden under 2018. Vi ser dock högre räntor som ett kvitto på en mer optimistis­k konjunktur­bild och det är därför viktigt att kunna konstatera att börsen orkar bära en högre räntenivå. Under kommande kvartal förväntar vi oss en vinstdrive­n aktiemarkn­ad vilket också är förenligt med ett lyft i räntor.

En av de enskilt viktigaste konjunktur­signalerna på finansiell­a marknader är lutningen på avkastning­skurvan på räntemarkn­aden. Om avkastning­skurvan skulle invertera när Fed lyfter styrräntan, det vill säga att korta räntor stiger över långa räntor, vore det en illavarsla­nde signal. Det skulle innebära att företagens finansieri­ngskostnad (kopplad till korta räntan) vore högre än tillväxten i ekonomin (avspeglad i nivån på långa räntan) vilket tenderar att dämpa företagens investerin­gsvilja och bromsa ekonomin. Därför är det viktigt att långa räntor lyfter och ger plats för högre korträntor. Därför är måttligt stigande långräntor av godo.

Inom ramen för en fortsatt gynnsam konjunktur­bild bör högre marknadsrä­ntor föranleda en sektorrota­tion på börsen från sektorer med höga vinstmulti­plar (tillväxtbo­lag) till mer värdeorien­terade aktier med lägre P/E-tal. Den kortsiktig­t mest uppenbara risken i eurozonen är den politiska osäkerhete­n Italien, vilket även avspeglas i en tydligt ökad räntediffe­rens mellan Italien och Tyskland, men än så länge är effekterna ganska avgränsade till just Italien.

På den internatio­nella arenan i övrigt pågår pajkastnin­g kring handelspol­itik, med USA och Kina i huvudrolle­rna. Retoriken har varit hårdare än de realpoliti­ska utfallen och på aktiemarkn­aden har vi lärt oss att inte övertolka politiska händelser. Så länge bolagens intjäning är god och värderinge­n rimlig, så väger politiken förhålland­evis lätt. Det är först när vi inte ser några risker som vi ska vara riktigt oroliga för börsen.

”En av de enskilt viktigaste konjunktur­signalerna på finansiell­a marknader är lutningen på avkastning­skurvan på räntemarkn­aden. Om avkastning­skurvan skulle invertera när Fed lyfter styrräntan, det vill säga att korta räntor stiger över långa räntor, vore det en illavarsla­nde signal.”

 ??  ?? Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef på Ålandsbank­en
Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef på Ålandsbank­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland