Hufvudstadsbladet

Yaghoubi avg jorde för HJK

Metroderby­t blev en osannolik thriller – där HJK till slut drog det längsta strået. – Vi trodde hela tiden på oss själva, säger segerarkit­ekten Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi.

-

Det första ligamötet mellan HJK och Honka sedan 2014 bjöd på stor dramatik. Men i 80:e minuten kunde Moshtagh Yaghoubi (bilden) sätta segermålet för HJK.

– Vi ville göra en fin match inför våra supportrar. Det var aldrig någon panik. Vi hade bra lägen, sade Yaghoubi efter matchen.

Säsongens första metroderby – och det första ligamötet mellan HJK och Honka sedan 2014 – hade allt. Åtta varningar, två utvisninga­r, sanslös dramatik, fem mål – inklusive ett vackert segermål signerat Moshtagh Yaghoubi.

Det var i 80:e minuten som Mosa krutade in ett distanssko­tt förbi Davor Taleski. Det visade sig vara segermålet och fullbordad­e en fantastisk vändning inför mer än 5 000 åskådare.

– Jag satte in distanssko­tt i vintras, men i ligan har jag inte lyckats. Skönt att bli av med apan från min rygg, säger den Honkafostr­ade HJKanfalla­ren.

Tidig Honkaledni­ng

Det var en match med många märkliga vändningar. Bortalaget Honka tog ledningen redan i 11:e minuten då Youness Rahimi spelade fram till Macoumba Kandji alldeles framför mål.

Bara sex minuter senare åkte Esbolaget på ett ordentligt bakslag då målvakten Tim Murray kom emot Yaghoubis långa uppspel – och spelade bollen med handen utanför straffområ­det. Rött kort direkt – och Mosa satte den påföljande frisparken i ribban.

HJK pressade med en man mera, men Honka höll ledningen. Strax före paus hade också Filip Valencic en boll i ribban.

Slutligen verkade ridån falla för Klubi i andra halvlek då Jatuli Laevuo nickade in 0–2 till gästerna. Men inte ens en minut senare nickade Joao Klauss De Mello in 1–2.

– Det målet var verkligen viktigt för oss. Det gav oss en extra kick, säger Yaghoubi.

Två utvisninga­r

– Men vi trodde hela tiden på oss själva. Det är viktigt att tro. Annars kan man stanna i omklädning­srummet.

Matchen hettade till ju längre det led och i 74:e minuten åkte Honkas Robert Ivanov på sitt andra röda kort. Då kunde inte Honka längre hålla emot.

– De röda korten förstörde helt för oss. Vi kunde inte alls komma i gång med vårt spel. Det blev bara en lång kamp – och vi fick ingenting, säger den besvikna Honkabacke­n Tommi Saarinen.

Det tog bara fyra minuter innan Daniel O’Shaughness­y krutade in 2–2 från närhåll – och ytterligar­e två minuter innan Yaghoubi skruvade in segermålet.

– Vi ville göra en fin match inför våra supportrar. Det var aldrig någon panik. Vi hade bra lägen, säger Yaghoubi.

Hård kamp

Som sagt, det första derbyt mellan Honka och HJK sedan 2014, då Esbolaget tvingades avstå från ligan på grund av ekonomiska svårighete­r. Säsongen 2013 kämpade klubbarna seriöst om ligatiteln – men Helsingfor­slaget drog det längre strået.

– Bland publiken var det kanske inte riktigt samma stämning som i HIFK-matcherna, men ute på planen var det precis samma känsla. Det var fullt ös, säger Yaghoubi.

Tommi Saarinen minns att han år 2006, som elvaåring, för första gången såg HJK–Honka i Tölö. Inramninge­n var precis som han förväntat sig – fast resultatet inte var det önskade.

– Jag diggade det verkligen. Det var bra drag bland båda lagens supportrar.

Klubi har vunnit fyra ligamatche­r i rad och ligger i topp efter 11 omgångar – en tredjedel av ligan. Det går bra för tillfället för de regerande mästarna.

– Det har varit svårt ibland. Inledninge­n var utmanande. Men nu är vi på väg uppåt, säger Yaghoubi.

Liganykoml­ingen FC Honka ligger i mellanskik­tet, på sjunde plats med en match mindre än HJK. En hyfsad comeback än så länge.

– Vi har haft en bra uppsyn, fast vi har tvingats anpassa oss till en högre serienivå. Några oavgjorde kunde vi ha vänt till seger.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Joao Klauss De Mellos 1–2-reducering inledde HJK:s makalösa vändning.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Joao Klauss De Mellos 1–2-reducering inledde HJK:s makalösa vändning.
 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI ?? HJK:s Moshtagh Yaghoubi satte segermålet.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI HJK:s Moshtagh Yaghoubi satte segermålet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland