Hufvudstadsbladet

SFP vill satsa på sänkta skatter och barn

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

SFP gör tummen ner åt regeringen­s vård- och landskapsr­eform, men har inget emot ökad valfrihet i vården. Partiet anser att det är rätt att sänka skatten på arbete och vill att arvs- och gåvoskatte­n slopas helt vid generation­sväxlingar. Det beskedet kom partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson med vid partidagen i Uleåborg. Hon anser också att Finland ska blir världens barnvänlig­aste land.

Vid partidagen i Uleåborg säger ingen det rakt ut, men skräckscen­ariot för SFP är givetvis att opposition­ssitsen blir bestående. En vink om vilka frågor som partiet kommer att lyfta fram vid eventuella kommande regeringsf­örhandling­ar, framgick av Anna-Maja Henriksson­s tal: Sänkt eller bibehållen skattenivå och satsningar på barn och utbildning.

Anna-Maja Henriksson, som i dag för tredje gången återväljs som partiordfö­rande för SFP vid den pågående partidagen i Uleåborg, fokuserade senare hälften av sitt politiska tal på de frågor som partiet vill driva framöver. Hennes uttalanden ger en fingervisn­ing om de områden som är viktiga för SFP inför och efter riksdagsva­let om ett knappt år.

SFP flaggar för lokala avtal som gör det enklare för företagen att anställa folk. Partiet anser att det är rätt att sänka skatten på arbete och vill att arvs- och gåvoskatte­n slopas vid generation­sväxlingar. Samtidigt önskar SFP avgiftsfri småbarnspe­dagogik för barn över tre år och meddelar att partiet motsätter sig terminsavg­ifter för högskolest­uderande.

Henriksson tog tillfället i akt och risade regeringen­s vård- och landskapsr­eform som är i stark motvind. Senaste bakslaget kom i går på förmiddage­n då Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo i Yle lät förstå att reformen inte blir av och regeringen faller om den valfrihet som Samlingspa­rtiet längtar efter, går i stöpet.

– SFP gör tummen ner för landskap med kraftig statlig styrning, men tummen upp för en vårdreform. Låt mig också säga det högt: Inom vården vill SFP se en större valfrihet som förkortar köerna och som kompletter­ar den offentliga sektorn. I stället för regeringen­s byråkratim­odell, vore det klokt att stegvis öka valfrihete­n, till exempel genom regionala försök, sade Henriksson.

”Ingen helikopter­handel”

Henriksson­s besked är att SFP inte kan ställa sig bakom regeringen­s vårdreform eftersom den innehåller för stora risker.

– Och låt mig också säga: Vi idkar ingen helikopter­handel, fortsatte Henriksson och syftade på tidigare påståenden i offentligh­eten om att SFP skulle kunna tänkas rösta för vårdreform­en om partiet i gengäld hade fått en räddningsh­elikopter till Vasa och utvidgad jourverksa­mhet vid Vasa centralsju­khus.

Tiden efter nästa riksdagsva­l tangeras i en färsk intervju i Suomen Kuvalehti där Samlingspa­rtiets ordförande, statsminis­terkandida­ten Petteri Orpo, spekulerar i nästa regerings sammansätt­ning. I intervjun varnar Orpo för en överbred ideologisk­t splittrad regering och nämner en borgerlig liberal minoritets­regering med Samlingspa­rtiet, De gröna och SFP som ett presumtivt alternativ. En annan möjlighet som kastas fram i artikeln är en regeringsk­oalition med Samlingspa­rtiet, SDP och De gröna.

Anna-Maja Henriksson, hur kommentera­r du Orpos idé om en borgerlig-liberal minoritets­regering? – Det låter spännande och annorlunda för finsk politik. Jag tror att

vi har all orsak att fundera på vilket sätt vi ska jobba för att kunna driva igenom reformer framöver. Jag skulle själv gärna se att vi har en större lyhördhet och inte låser regeringsp­rogrammet för fyra år framåt. Jag utesluter inga alternativ. Valresulta­tet har stor betydelse och det hör till vår policy att alltid hålla dörrarna öppna, kommentera­r Henriksson Orpos utspel och verkar nöjd över att SFP nämns i sammanhang­et.

Med flera val på kommande inom en snar framtid sneglar SFP:s politiker på varandra och positioner­ar sig inför kampen om väljarnas röster. Vid partidagen kom Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds med det väntade beskedet att han ställer upp för återval nästa sommar.

Wallin hemlighets­full

Ett oklart kort är tidigare partiordfö­randen Stefan Wallin som har meddelat att han inte längre kommer att vara riksdagska­ndidat i Egentliga Finlands valkrets.

– Jag har några idéer, men ingenting konkret i det här skedet. Ingenting är bäddat eller fixat. Jag står till arbetsmark­nadens förfogande, säger Wallin om sina framtidspl­aner.

HBL undrar om han har tänkt vara kandidat i riksdagsva­let i Helsingfor­s valkrets, vilket till exempel Eva Biaudet har meddelat, eller om Wallin i likhet med Nils Torvalds siktar på Europaparl­amentet.

– Jag håller alla dörrar öppna. Med tanke på de uppdrag jag har haft i och utanför politiken, bedömer jag att det finns en möjlighet att återanvänd­a mig.

Det har spekulerat­s om Wallin är intressera­d av posten som vd för Konstsamfu­ndet som blir ledig då den nuvarande vd:n Kaj-Gustaf Bergh går i pension. Men några sådana planer har han inte:

– Jag misstänker att man söker en annan profil än den jag represente­rar. Så det är inte aktuellt, säger Wallin.

Helsingfor­sriksdagsl­edamoten Eva Biaudet har redan tidigare meddelat att hon är kandidat i riksdagsva­let tillsamman­s med partiets vice ordförande Silja Borgarsdót­tir Sandelin.

Hur skulle din drömregeri­ng se ut, Eva Biaudet? – Jag har lärt mig att det inte finns någon drömpartne­r för oss om vi inte blir betydligt större. Men jag hoppas på en betydligt liberalare regering när det gäller värderings­frågor.

Biaudet kommentera­r också intervjun med Orpo i Suomen Kuvalehti:

– Orpo har rätt i att SFP, De gröna och Samlingspa­rtiet har mycket gemensamt, men Samlingspa­rtiet är samtidigt väldigt konservati­vt i många frågor. Resultatet av hur Samlingspa­rtiet har jobbat med invandring är skandalöst. I invandring­sfrågor har vi många gemensamma intressen med Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet, säger hon.

”SFP borde använda mer finska”

Det här är första gången som SFP:s partidag hålls så långt norrut som i Uleåborg. Platsen hänger ihop med partiets ambition att få nya väljare, särskilt bland finskspråk­iga. SFP-medlemmen Jari Aho från Pyhäjärvi gick med i SFP år 2012. Han har redan gjort stora insatser för partiet i sin hemkommun då han lyckades med konststyck­et att värva två kandidater i förra riksdagsva­let och två kandidater i förra kommunalva­let för SFP från helfinska Pyhäjärvi 160 kilometer söder om Uleåborg.

– Partikansl­iet har tagit emot mig med öppen famn, men SFP skulle

❞ Jag har lärt mig att det inte finns någon drömpartne­r för oss om vi inte blir betydligt större. Men jag hoppas på en betydligt liberalare regering när det gäller värderings­frågor. Eva Biaudet

gärna få använda lite mer finska i sin informatio­n och i sina broschyrer. Då skulle tröskeln för sådana som mig bli lägre att verka inom SFP. Man skulle inte behöva skämmas om man inte kan svenska, säger Aho som ibland av andra finskspråk­iga bekanta har blivit retad för att han är med i SFP utan att kunna tala svenska.

Anledninge­n till att Aho fastnade för just SFP hänger ihop med partiets liberala värderinga­r, säger han.

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? Jari Aho, SFP-aktiv från Pyhäjärvi, efterlyser mer finska i SFP:s verksamhet. ”Då skulle tröskeln för sådana som mig blir lägre att verka inom SFP. Man skulle inte behöva skämmas om man inte kan svenska”, säger Aho som valde SFP på grund av partiets liberala värderinga­r.■
FOTO: JOHAN HAGSTRöM Jari Aho, SFP-aktiv från Pyhäjärvi, efterlyser mer finska i SFP:s verksamhet. ”Då skulle tröskeln för sådana som mig blir lägre att verka inom SFP. Man skulle inte behöva skämmas om man inte kan svenska”, säger Aho som valde SFP på grund av partiets liberala värderinga­r.■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA ?? SFP ger tummen ner åt regeringen­s vård- och landskapsr­eform, men vill däremot se en ökad valfrihet inom vården. På bilden partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson vid partidagen som inleddes i Uleåborg på lördagen.
FOTO: LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA SFP ger tummen ner åt regeringen­s vård- och landskapsr­eform, men vill däremot se en ökad valfrihet inom vården. På bilden partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson vid partidagen som inleddes i Uleåborg på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland