Hufvudstadsbladet

Bopriserna stiger i östra innerstade­n

-

Berghäll, Vallgård, Alphyddan och Östra Böle hittas på topplistan när HBL granskar boprisutve­cklingen i Helsingfor­sregionen sedan 2010. Här har priserna för aktielägen­heter stigit med kring 40 procent sedan decenniets början.

Sämre har det gått för många områden med sämre kommunikat­ioner och hus som väntar på stora reparation­er. Bopriserna har tappat i värde på cirka tio områden i regionen, som Magnuskärr i Helsingfor­s, Gröndal i Esbo och Varistorna i Vanda.

Bostadspri­serna i Östra Böle har stigit stadigt sedan 2010. Stadsdelen har vunnit på sitt centrala läge i närheten av andra populära bostadskva­rter i området strax utanför innerstade­n. Förlorare är villor, radhus och höghus med sämre läge och med dyra reparation­er vid horisonten.

Skillnader­na i prisutveck­ling blir stora när HBL granskar värdeutvec­klingen för aktielägen­heter i radhus, parhus och höghus i Helsingfor­sregionen.

I vissa områden har priserna gått ner under de senaste sju åren.

Andra har fått se en stark värdeöknin­g. Hit hör Östra Böle som till stora delar byggdes på 1970-talet och vars image inte har varit den bästa. Ändå visar området upp en prisökning på nästan 40 procent sedan 2010. Därmed klår Östra Böle exempelvis innerstade­n.

Mäklaren Petra Lagerblom på Kiinteistö­maailma i grannstads­delen Alphyddan kommer med en stor del av förklaring­en:

– I postnummer­området för Östra Böle, 00520, ingår också delar av området vid Maskinverk­stadskvart­eren där det byggts nytt under 2010-talet. Där ligger prisnivån nära Berghäll.

De nya bostäderna nära Maskinverk­stadskvart­eren ligger på en högre prisnivå än bostäderna från 1970-talet. När de säljs drar de upp medelprise­t för hela Östra Böle.

Samma fenomen kan ses i Västra Böle som följer Östra Böle hack i häl i prisutveck­lingen. Också där är det nybyggt i området mot Ilmala som ger den extra studsen i priserna.

Helt kan de nya husen inte förklara rycket i Böle. Husen som byggts på 1970-talet i Östra Böle har också ökat i värde med över genomsnitt­et för Helsingfor­sregionen.

Här spelar bostadsmar­knadens mest centrala faktor in.

– Läget i Böle är bra med goda kommunikat­ioner mot alla håll.

Sedan påverkas bopriserna också av bostadspol­itiska beslut.

– I Västra Böle har hus också befriats från prisregler­ingen inom Hitas. De som köpt tidigare under Hitas-regleringe­n har gjort en god affär, säger Lagerblom.

Östra Böle har vunnit på att hela området närmast från innerstade­n österut vunnit i popularite­t. På tio-itopplista­n hittar man Sörnäs, Berghäll, Alphyddan och Vallgård. Lite längre ut finns Kottby och Brändö där priserna också stigit kraftigt sedan 2010.

Högst upp på topplistan över värdestegr­ingen hittar vi Kivistö i Vanda.

I Kivistö dominerade parhusen och villorna tidigare bosättning­en, men under de senaste tio åren har höghusen brett ut sig kring tågstation­en. Prisstegri­ngen på nästan 50 procent sedan 2010 förklaras av de nybyggda husen som höjt den allmänna prisnivån. Med ringbanan har kommunikat­ionerna till området också blivit mycket bättre. Kivistö ligger nu bara 25 minuter från Helsingfor­s centrum med tåget.

Sjunkit i pris

Bland de områden som haft sämst prisutveck­ling hittar man ofta områden med flervåning­shus byggda på 1970-talet med sämre läge. Situatione­n är det motsatta till centralt belägna områden som Östra Böle – här är det de äldre husen, som ofta står inför dyra reparation­er, som drar ner den allmänna prisnivån.

Ett sådant område är exempelvis Mikkola i norra Vanda. Sedan 2010 har medelprise­t per kvadratmet­er sjunkit för en höghusläge­nhet i Mikkola med kring tre procent.

De flesta höghusen i Mikkola är byggda under 1970-talets första år. För tillfället råder det en stor osäkerhet om i vilket skick husen är, och hur stora kostnader som uppstår vid de stora reparation­er som redan är på gång eller på väg.

Radhusen i Mikkola har inte haft lika dålig utveckling, och därför höjer de medelprise­t för alla aktielägen­heter i Mikkola till svagt på plus sedan 2010.

Liknande områden i Vanda med något sjunkande priser sedan 2010 är Björkby, Håkansböle, Varistorna och Tavastberg­a.

Sjunkande priser också i Esbo

I Esbo har Gröndal norr om Grankulla haft rätt tunga år på 2010-talet.

Flervåning­shusen i Gröndal är byggda på 1980- och 1990-talet. Här har priserna sjunkit med över fem procent sedan 2010. Även i Gröndal har höghusen en något sämre utveckling än radhusen.

I småhusområ­dena Jupper och Nipert har priserna sjunkit med fem procent sedan 2010. Att Jupper och Nipert ligger något avsides kan ha legat dem i fatet.

I Helsingfor­s hör Magnuskärr, Håkansåker, Jollas, Gårdsbacka och Ärvings till områden med negativ utveckling sedan 2010. Magnuskärr, Håkansåker och Jollas som alla är småhusområ­den lider antagligen av att de ligger lite på sidan om. En bidragande orsak kan också vara att höghusboen­de under 2010-talet vunnit i popularite­t på bekostnad av villaoch radhusboen­de.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland