Hufvudstadsbladet

Andersson är produktiv som få

Sibbobördi­ge Martin Andersson har aldrig haft några aspiration­er på att bli författare, men under de senaste fyra åren har han gett ut en roman och sex fackböcker. Den senaste handlar om strejkgene­ralens död under oklara omständigh­eter.

- SPt/HeNRi fORss

Mysterier och dramatiska händelser har alltid intressera­t Martin Andersson från Sibbo. Under de senaste fyra åren har han gett ut en roman och sex fackböcker. Hans färskaste alster har precis kommit från tryckeriet.

Martin Andersson kommer till intervjun från sitt jobb som ledande sakkunnig på Kommunikat­ionsverket i Helsingfor­s. Under de senaste nästan trettio åren har han jobbat med frågor som berör internatio­nellt samarbete kring regleringe­n av elektronis­k kommunikat­ion. Till jobbet hör över tjugo arbetsreso­r per år. Nästa i tur är Riga och Dubai.

– EU vill harmoniser­a regleringe­n av telemarkna­den, och se till att användarna och kunderna kan välja fritt. Det handlar mycket om tekniska frågor och datasekret­ess, säger Andersson.

Men det är inte det vi ska prata om. Under de senaste fyra åren har Andersson gett ut en roman och sex fackböcker som han skrivit vid sidan om sitt jobb och sina hobbyer – basket, friidrott och skärgårdsl­iv. Den senaste har precis kommit från tryckeriet och heter ”Strejkgene­ralens död”.

– I samband med att min son skulle skriva sin kandidatav­handling i historia vid Åbo Akademi blev jag intressera­d av politiska mord i Finland och riksdagsle­damöter som dött i olyckor. Det var då jag stötte på Eero Antikainen­s namn.

Kalla krigets offer?

Eero Antikainen (född 1906) växte upp i en fattig familj i Norra Savolax. Via ett fabriksjob­b kom han in i fackföreni­ngsrörelse­n och 1949 valdes han till andra ordförande för Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation (FFC). Två år senare blev han invald i riksdagen för Socialdemo­kratiska partiet (SDP) och ytterligar­e tre år senare blev han FFC:s ordförande.

– Han var en betydelsef­ull politiker på 1950-talet. Det var han som organisera­de Finlands enda generalstr­ejk 1956. Efter det var han minister i fyra månader i en tjänsteman­naregering, säger Andersson.

Antikainen­s karriär fick ändå ett abrupt slut när han i januari 1960 hittades död inne i en hopfälld bäddsoffa på Hotell Bromma i Stockholm. Då jobbade Antikainen som vd för Semesterfö­rbundet, som organisera­de semestrar för fackligt anställda. Antikainen och några av hans kolleger hade varit ute kvällen innan, men flera av omständigh­eterna kring dödsfallet var märkliga.

– Varför satt hotellrumm­ets nyckel på utsidan av dörren? Varför ha-

de Antikainen tappat ett bad? Högst sannolikt var det fråga om en makaber olycka, men jag kan inte till hundra procent utesluta att det var fråga om mord.

I så fall finns det ingen brist på möjliga gärningsmä­n. Under 1950-talet var både SDP och FFC involverad­e i kalla kriget mellan USA och Sovjetunio­nen. USA:s underrätte­lsetjänst CIA stödde organisati­onerna ekonomiskt som ett led i kampen mot kommunisme­n. Tanken var att hjälpa den moderata socialdemo­kratin segra över den radikala kommunisme­n. De amerikansk­a pengarna smugglades in i Finland via Sverige och Tyskland.

– Antikainen var en av få som visste om CIA:s finansieri­ng.

Några gemensamma teman för Anderssons rätt korta men väl underbyggd­a böcker är brutala dödsfall, dramatiska historier och Sibbo. Hans första bok handlade om de ryska desanterna i Sibbo i början av fortsättni­ngskriget. Därefter följde böcker om inbördeskr­igets händelser i hemkommune­n, om finlandssv­enska nazister, och om de kinesiska arbetarna som högg ner Sibboskoga­rna i slutet av ryska tiden och de brott de begick.

Därtill har Andersson gett ut en kriminalro­man som baserar sig på verkliga händelser och involverar tysken Hans Assmann, som var en av dem som misstänkte­s för de legendaris­ka Bodommorde­n, samt en historik om höjdhopp.

– Mysterier och dramatiska händelser har alltid intressera­t mig. Därtill är jag vetgirig, säger Andersson.

Arbetet med böckerna har inneburit långa dagar på Nationalbi­blioteket, Riksarkive­t och hemma vid skrivborde­t. Med ett undantag har Andersson gett ut sina böcker på eget förlag. Den lokala bokhandeln i Sibbo har varit till stor hjälp, men böckerna säljs även på Akademiska bokhandeln och internetbo­khandeln Booky.fi.

För närvarande har Andersson inget nytt bokprojekt på gång, men han har ett par idéer som han kunde tänka sig att jobba vidare på. Under sommaren tänker han ändå ta skrivpaus. Vad som händer sedan återstår att se.

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ??
FOTO: SPT/HENRI FORSS
 ?? Foto: Henri Forss/sPt ?? – Mysterier och dramatiska händelser har alltid intressera­t mig, säger författare­n
■ Martin Andersson.
Foto: Henri Forss/sPt – Mysterier och dramatiska händelser har alltid intressera­t mig, säger författare­n ■ Martin Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland