Hufvudstadsbladet

Sipilä fast övertygad om att regeringen överlever

- Juha Sipilä, statsminis­ter

Statsminis­ter Juha Sipilä (Centern) säger sig vara övertygad om att alla regeringsp­artierna har förbundit sig till att vårdreform­en genomförs planenligt. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) antydde på lördagen att Samlingspa­rtiet kan fälla vårdreform­en och regeringen.

Juha Sipiläs svar under ”Statsminis­terns frågetimme” i Yle var väntade. Han kan inte gärna, å tjänstens vägnar, tro annat än att regeringen­s reformförs­lag går igenom i riksdagen.

Regeringen­s majoritet i fråga om vårdreform­en krympte i fredags till minsta möjliga, när samlingspa­rtiets Susanna Koski meddelade att hon röstar emot reformen. Om även Samlingspa­rtiets Elina Lepomäki röstar emot, Paavo Väyrynen, som uppgett sig rösta emot vårdreform­en, intar sin plats i riksdagen och ersätter Centerns Mikko Kärnä och även Samlingspa­rtiets avhoppare Hjallis Harkimo sällar sig till motståndar­na har regeringen bara 100 ledamöter bakom sig i omröstning­en. Talman Paula Risikko (Saml) kan inte delta i omröstning­en. Då faller rösterna 100–99. Det behövs då bara en avvikare till i regeringsl­ägret så faller reformen.

Sipilä sade sig vara övertygad om att Samlingspa­rtiets grupp kommer att hålla ihop och att

inga nya utspel är att vänta på det hållet.

Orpo sade själv i tv på lördagsmor­gonen att Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp inte kan stödja regeringen­s vårdreform om valfrihets­aspekten inte genomförs enligt Samlingspa­rtiets önskemål.

Det skulle i praktiken fälla regeringen.

– Petteri Orpo har försäkrat att gruppen är enig, sade Sipilä.

Helt nödvändig reform

Statsminis­tern påminde om att hans regering är den sjätte som försöker driva igenom en vårdreform, som han anser helt nödvändig redan för den politiska trovärdigh­etens skull.

– Alla regeringsp­artier har förbundit sig till vårdreform­en. Om den inte genomförs står vi inför en vild och okontrolle­rbar situation när kommunerna skulle börja utlokalise­ra vårdtjänst­erna. Vårdreform­en behövs för att jämna ut ojämlikhet­en i hälsovårde­n och för att stävja kostnadern­a.

Sipilä dementerad­e kritiken om att reformen är ett hastverk. Tvärtom anser han att den är omsorgsful­lt förberedd.

– Den består av 80 sidor konsekvens­bedömninga­r och vi har gjort 21 utredninga­r om finansieri­ngen och nu är 700 tjänstemän i landskapen sysselsatt­a med att förbereda reformens införande. Vi måste helt enkelt ro den i land.

”Hybridpåve­rkan”

Sipilä ansåg att de läckta dokumenten i grundlagsu­tskottet är en mycket allvarlig sak, med tanke på att utskottet i framtiden kommer att behandla väldigt sensitiva frågor.

– Det var ett typexempel på hybridpåve­rkan. Man vill sprida oro i medierna och bland medborgarn­a. Den som läcker har alltid en egen agenda.

Sipilä påpekade att kutymen med läckor känns väldigt främmande för honom som kommit in i politiken från näringsliv­et.

Sipilä sade sig vara förvissad om att grundlagsu­tskottet kommer att visa grönt ljus för reformen, eller åtminstone gult.

Statsminis­tern finner det naturligt att riksdagen kommer att driva igenom en del ändringar i regeringen­s förslag.

Också Sipilä är övertygad om att landskapsv­alet kommer att skjutas upp. Om valet alls kan hållas i år vågade han inte sia om.

– Jag är ingenjör, inte spåman, replikerad­e han.

Han medgav dock att landskapen inte kan inleda sitt arbete från och med den 1 januari 2020 , såsom regeringen tänkt sig, ifall valet skjuts upp ända till våren 2019.

Beträffand­e vårdreform­en vågade han sig trots allt på en spådom: ”riksdagens utskott behandlar ärendet, sedan röstar vi i plenisalen före semestern”.

Alla regeringsp­artier har förbundit sig till vårdreform­en. Om den inte genomförs står vi inför en vild och okontrolle­rbar situation när kommunerna skulle börja utlokalise­ra vårdtjänst­erna.

STEFAN LUNDBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Statminist­er Juha Sipilä försöker gjuta olja på vårdreform­svågorna.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Statminist­er Juha Sipilä försöker gjuta olja på vårdreform­svågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland