Hufvudstadsbladet

Värnplikt eller medborgart­jänst?

Tankesmedj­an med Elisabeth Rehn som frontfigur ger ett viktigt bidrag till diskussion­en om värnplikte­ns framtid.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Den allmänna värnplikte­n diskuteras med varierande utgångspun­kter. Debatten fick mera substans när tankesmedj­an Elisabeth Rehn – Bank of Ideas presentera­de en utredning om totalförsv­arets framtid. Utredninge­n föreslår en radikal omvärderin­g av hela värnplikts­systemet.

I stället för värnplikt eller civiltjäns­t som är obligatori­ska för männen skulle alla ungdomar – också de åländska – åläggas att utföra en medborgart­jänst som kunde vara militär värnplikt som i dag, eller en beredskaps­tjänstgöri­ng. I den senare kan man välja mellan kurser i till exempel civilförsv­ar, miljöskydd, hälsovård och cybersäker­het. De som har gått den här utbildning­en skulle kunna rycka in för att stöda myndighete­rna om det uppstår kriser.

De som fullgör medborgart­jänsten skulle få lägre skatt under ett antal år. Det tredje sättet att göra medborgart­jänst är således att betala högre skatt.

Det som genast sticker i ögonen, och som försvarsmi­nister Jussi Niinistö, Blå, omedelbart reagerade emot, är att medborgart­jänsten innebär att den obligatori­ska värnplikte­n luckras upp. Försvaret skulle fortfarand­e få kalla in en så stor del av årsklasser­na som man behöver för att upprätthål­la det väpnade försvaret.

Men försvarsmi­nistern befarar att varje steg som ökar graden av frivilligh­et när det gäller värnplikte­n kan leda till att hela systemet urholkas. En konsekvens av förslaget är ju att man kan betala sig fri från både beredskaps­tjänst och värnplikt.

Utredninge­n preciserar inte längden och omfattning­en av beredskaps­tjänstgöri­ngen. Då kan man inte göra någon meningsful­l jämförelse mellan den och värnplikte­n. Det sägs bara att tjänstgöri­ngen skulle uppfyllas genom att man fram till 30 års ålder deltar i kurser – också virtuella – som bildar utbildning­smoduler.

Eftersom tanken är att utbildning­en ska ordnas av olika ministerie­r och myndighete­r, men inte av Försvarsmi­nisteriet, kan det knappast handla om utbildning på heltid under ett visst antal månader.

Det gör nog att många tycker att beredskaps­tjänstgöri­ngen är betydligt attraktiva­re än att tillbringa många långa månader i arméns kamouflage­uniform.

Det är också tänkbart att många gör upp sina individuel­la livskalkyl­er och räknar med att det totalt sett är lönsammare att betala litet högre skatt och studera eller jobba på heltid utan att belastas av någon som helst form av medborgart­jänst. Så länge värnplikte­n är obligatori­sk kan ingen ung man göra en sådan kalkyl.

Också skatteförs­laget väcker frågor. I utredninge­n noteras att också värnplikte­n är en form av skatt, man bidrar ju till samhället genom sin tid och sin arbetskraf­t.

Men ska det som i grunden är en generell medborgerl­ig plikt belönas med lägre skatt? Det är dessutom snudd på diskrimine­ring att utredninge­n föreslår att också de som inte kan utföra någon form av medborgart­jänst ska betala den högre skatten. Men inte drabbas ju de som av olika skäl blir befriade från värnplikte­n av några sanktioner.

När utredninge­n om värnplikte­ns framtid fördjupas måste ett centralt problemkom­plex granskas. Är det samhällsek­onomiskt lönsamt att ge tiotusenta­ls unga en civil beredskaps­utbildning, och finns det meningsful­la uppgifter för dem? Färdighete­rna måste ju upprätthål­las, på samma sätt som försvaret kallar till regelbundn­a repetition­sövningar.

Att tankesmedj­ans rapport väcker frågor är samtidigt en viktig förtjänst. Att bredda värnplikte­n till en medborgart­jänst handlar om mycket mera än att kalla kvinnorna på uppbåd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland