Hufvudstadsbladet

Wilander: Nadal given storfavori­t i år igen

Han har dominerat Franska Öppna så länge man kan minnas. Kommer någon kunna stoppa Rafael Nadal från att vinna tennisklas­sikern i år igen? – Han är självklart favoriten, säger Mats Wilander.

- TT/MIKAEL WIDERBERG

2005. 2006. 2007. 2008. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2017.

Nadal, som är tillbaka på förstaplat­sen på världsrank­ningen, har närmast varit i en helt egen division på gruset i Paris och plockat hem turneringe­n inte mindre än tio gånger. Ett sanslöst facit – och en resultatra­d som naturligtv­is gör att spanjoren får gälla som storfavori­t till att vinna tävlingen i år igen.

– Givetvis är det så. Han har väl varit favorit de senaste tio åren ungefär, säger Mats Wilander.

Supertalan­gen utmanar

Wilander, sedan många år tvex pert på Eurosport, ser Alexander Zverev som Nadals kanske största utmanare om titeln i år.

– Det finns några yngre spelare som blåser på bra, men han är ju seedad tvåa och kan därför bara få möta Nadal i en final. Därför får man nog se honom som det största hotet. Han borde kunna ta sig till en kvartsfina­l, eller semi, utan större problem.

Den tyske supertalan­gen är rankad trea i världen och är med sina 21 år den yngste spelaren på topp 20listan. Zverevs karriärsku­rva har pekat spikrakt uppåt sedan genombrott­et för några år sedan, och hans spel har fått de tyska fansen att börja drömma om en titel i Roland Garros igen. Senaste gången en tysk herrspelar­e vann Franska Öppna var 1937.

– Zverev servar fantastisk­t bra. Han är lång och har en farlig tvåhandsba­ckhand. Han påminner mig faktiskt en del om Robin Söderling. Och han är ju en av få spelare som slagit Nadal i Franska Öppna, säger Wilander.

Ovisst när Williams gör comeback

Om manegen är krattad för en ny Rafael Nadalseger på herrsidan, är det desto mer ovisst i damturneri­ng en. Den amerikansk­a megastjärn­an Serena Williams gör comeback på den stora scenen efter barnafödan­det, men är oseedad.

– Serena blir livsfarlig på grund av vem hon är. Några matcher kan hon säkert vinna. Men bland damerna är det väldigt öppet, det har det varit i två, tre år nu. Det finns många yngre spelare som är orädda i sitt spel, säger Wilander, som ändå kan skönja en favorit bland toppspelar­na:

– Simona Halep. Hon har varit framme i final två gånger förut.

Mats Wilander vill även höja ett varningens finger för den danska världstvåa­n Caroline Wozniacki. 27åringen besegrade rumänskan Halep i finalen i Australian Open i januari och tog då sin första – och hett efterlängt­ade – grand slamtitel. En seger som betyder mycket för Wozniackis självförtr­oende.

– Det är en djävulsk skillnad att kliva in i en grand slamturner­ing när man har vunnit en tidigare, säger Wilander.

Franska öppna 27.5–10.6

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIZIANA FABI ?? Rafael Nadal är storfavori­t till att ta hem Franska Öppna i år igen, enligt Mats Wilander
FOTO: LEHTIKUVA/TIZIANA FABI Rafael Nadal är storfavori­t till att ta hem Franska Öppna i år igen, enligt Mats Wilander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland