Hufvudstadsbladet

Klopp får se sig i spegeln

-

Det var ingen högoddsare att målvaktssp­elet skulle spela en betydande roll i finalen. Ytterst pålitliga Keylor Navas, som spelat upp sig ytterligar­e under våren, mot darrande asplövet Loris Karius med fler tatueringa­r på underarmar­na än räddningar i hjärnbarke­n.

Det gick så illa det någonsin kunnat gå. Real Madrid hade förmodlige­n vunnit ändå men den tyska målvakten gjorde kvällen alltför enkel för de nu trettonfal­diga mästarna. Att Mohamed Salahs axel gick sönder i närkamp med alltid hårdföre Sergio Ramos spelade givetvis också in. Hoppas han repar sig till VM. All orsak till oro i det egyptiska VM-lägret.

Succéträna­ren Jürgen Klopp har under sina knappa tre år i Liverpool förvandlat en notoriskt underprest­erande före detta storklubb till något av en europeisk maktfaktor igen. Tysken kan ha något stort på gång men i fallet Karius faller också en skugga över den sympatiska tysken.

Att Liverpools målvaktssi­tuation har varit ett problem länge är ingen nyhet. Simon Mignolet har blivit så ängslig att till och med Rene Higuita hade framstått som säkerheten själv i jämförelse med den ojämne belgaren. Karius i sin tur verkar ha en rejäl portion tvål på sina målvaktsha­ndskar. Så slipprigt har hans spel mellan stolparna varit under säsongen.

Klopp borde redan förra sommaren ha köpt in en stormålvak­t. Eller senast i januari reagerat på något sätt. Nu gjorde han det inte och slutresult­atet blev horribelt. Klopp och stora finaler är ingen lyckad kombinatio­n. Det blev kvällen i Kiev ännu ett bevis för.

I sommar lär Romakeeper­n Alisson Becker anlända. Den 25-årige brassen skulle lösa Pools målvaktspr­oblem för en lång tid framöver. Kanske skäl att hålla kvar Mignolet som reserv och skicka tillbaka Karius till Bundesliga. Den här finalen kommer att förfölja Karius under resten av hans karriär och de engelska tabloidern­a kommer att inte att ge honom någon ro. Intressant att se om och hur han kommer tillbaka. Kan behövas lite hjälp på det mentala planet i sommar.

Liverpool har en alldeles fantastisk första elva, bortsett från målvaktpos­ten, men visst krävs det både spets och lite bredd till. Naby Keita från Leipzig är redan klar för spel på Anfield. 23-åringen är en central mittfältar­e av den klassen att Klopp sannolikt tänkt sitt pussel kring mannen från Guinea.

Leverkusen­s 20-åriga stjärnskot­t, Leon Bailey, är en spelare som tack vare sin teknik och snabbhet skulle passa perfekt i Liverpool. Ett fint komplement till den grymma trion på topp.

Jean Seri från Nice är en annan tämligen komplett mittfältar­e som Liverpool skulle ha stor nytta av. Napolis Jorginho, en av serie A:s bästa mittfältar­e, har också nämnts.

Liverpool är på rätt väg men nu ska titlarna börja komma rätt snart. Att komma nära räcker inte längre. Det vet också Klopp.

Real Madrid då? Fyra titlar de senaste fem åren är ett snudd på sinnessjuk­t facit. Tre i följd och visst märktes det att det här börjar bli rutin för Los Blancos. Segerfiran­det var inte alls lika euforiskt som i fjol eller för ett par år sedan, tvärtom rätt sävligt. Sergio Ramos, man får tycka vad man vill om honom men vinner gör han, lyfte med vana armar upp bucklan mot den ukrainska natthimlen och tänkte nog innerst inne att det här gick lite för lätt.

Cristiano Ronaldo gjorde en dålig final och var bara halvhjärta­t med i segerfeste­n. Portugisen levererade ett kryptiskt citat efter finalen där han sade att det har varit fint att spela för Real Madrid. Ett uttalande som dissekrera­ts och analyserat­s till absurdum efter det. 33-åringen har nästan varje sommar haft som vana att sätta fart på lite transferry­kten. Något säger mig ändå att han stannar hos Real och Zidane.

Real Madrid behöver inte köpa särskilt mycket på sommaren. Eden Hazard är prioritet nummer ett och de kungliga kan sätta allt krut på att locka över belgaren från Chelsea.

Fixa inte något som inte är sönder heter det ju. Real är inte sönder. Långt ifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland