Hufvudstadsbladet

Kerstin Ekman: ”De kan inte förbjuda mig”

Alla band till Svenska Akademien är äntligen officiellt klippta. Men för Kerstin Ekman är Gubbas hage långt viktigare än ”den där sorgliga historien”. I en ny bok beskriver hon den hagmark hon har älskat i två decennier – och nu måste lämna.

- TT/SARA ULLBERG

Engagemang­et i Kerstin Ekmans röst är betydligt större när hon talar om gullvivan som nu breder ut sig som en tjock klargul fäll i Gubbas hage än när hon talar om krisen i Svenska Akademien. Om den vill hon egentligen inte alls prata – men tvingades den 7 maj ofrivillig­t ut i offentligh­eten igen.

– Jag hade absolut inte tänkt säga någonting och svarade inte i telefon när alla dessa medier ville åt mig. Men sedan fick jag ett brev från Akademien med guldrand – det hade vi inte på min tid, det såg ut som om det kom från Trump Tower ungefär – där det stod att de hade beviljat mig utträde efter 29 år, berättar hon och fortsätter: – Då blev jag verkligen förbannad! De kan ju inte förbjuda mig någonting, de kan inte bevilja mig någonting. Det är juridiskt och demokratis­kt fel.

”Har misskött Akademien”

I verklighet­en har hon varit fri från ”det där”, länge, förtydliga­r hon. Ett brev med guldrand gör vare sig till eller från för en som har haft annat att göra sedan hon, som hon själv uttrycker det, ”tog sitt utträde” från Akademien 1989.

– Jag har skrivit många böcker efter det där. Och det är det som är mitt liv och inte de där spektaklen som har blivit så tråkiga nu, måste jag säga. De har misskött Akademien.

Integritet har hon alltid haft och ett ganska starkt behov av att då och då vara ensam. Som barn yttrade det sig i att hon ibland skolkade från skolan för att få vara ensam och gå i skogen. Som vuxen beskriver hon det som att hon lever ett ”läsande, skrivande och vandrande liv.”

I 20 års tid har det mesta av vandrandet skett i nära anslutning till hemmet i Häverö, där Kerstin Ekman och maken Börje förfogar över 112 hektar mark. En del av detta är Gubbas hage, en från början nästan helt igenväxt hagmark som paret försiktigt har restaurera­t. När slyt och ormbunkarn­a tagits bort och gräset slagits med lie började de fröer, lökar och rötter som legat vilande under jorden att utvecklas. Först kom blåsipporn­a, sedan vitsipporn­a och så småningom gullvivorn­a, hundviolen, humlebloms­tret, mandelblom­men, ängsbräsma­n och orkidén Adam och Eva.

– Det är ett ganska lyckat samarbete mellan människa och natur – det finns ju sådana också, säger Kerstin Ekman.

Lärda följeslaga­re

I Gubbas hage beskriver hon inte bara växterna i hagen utan också de omgivninga­r där hon har vandrat tillsamman­s med sina hundar och ibland gått vilse. Med sig på färden har hon lärda följeslaga­re, de flesta sedan länge döda. Den romerske poeten Vergilius, botanikern Albert Bernard Frank och Magnus Hendric Brummer, överjägmäs­tare från 1700-talet är några av dem som vandrar vid hennes sida i den lärda och infallsrik­a boken.

På sätt och vis är Gubbas hage en sorts farväl till ett redan förlorat paradis. Just nu förbereder paret sig på att flytta från Häverö till en villa på Ingarö. Åldern har tagit ut sin rätt, i augusti fyller Kerstin Ekman 85 år, och skogsmarke­n kräver mer arbete än de klarar av.

– Det är nog ett klokt beslut det här, tror jag. Men smärtsamt, för jag har älskat det här stället, det har jag verkligen gjort, säger Kerstin Ekman och erkänner att hon alltid har haft svårt för att flytta.

– Det är som att själen flyttar senare än kroppen.

Kan bli gräsmatta

Men kommer Gubbas hage att få finnas kvar även efter parets flytt? Kerstin Ekman vet inte, men tror att risken är stor för att den blommande hagen till slut förvandlas till ännu en gräsmatta i området.

– I vår hage får växterna stå tills de har gått i frö och mognat, sedan slås det med lie. Och då ser det lite halvruskig­t ut ett tag, lite vissnat. Det finns något slags städraseri när det gäller trädgårdar, det ska vara slätt, rent och utvalt. Men vi har ju tyckt att det här är så vackert.

Trots att boken är fylld av nyfiken upptäckarg­lädje och kärlek till de många namngivna arterna genomsyras den också av insikten om att det vi i dag slarvigt kallar för ”naturen” inte längre kan tas för givet.

– Det är på många sätt en sorglig historia det här. Men jag har försökt beskriva glädjen med det också, det man ändå har kvar. En skönhet till bil är ju dömd att rosta, men växterna på ängen är det inte. De skulle egentligen kunna ha evigt liv om vi inte förstörde deras marker.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Kerstin Ekman har efter 29 års frånvaro från Svenska Akademien beviljats utträde ur institutio­nen. ”De kan inte bevilja mig någonting. Det är juridiskt och demokratis­kt fel”, säger hon.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Kerstin Ekman har efter 29 års frånvaro från Svenska Akademien beviljats utträde ur institutio­nen. ”De kan inte bevilja mig någonting. Det är juridiskt och demokratis­kt fel”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland