Hufvudstadsbladet

Stora skillnader mellan börsbolage­ns vd-löner

De högst betalda direktörer­na tjänar mångdubbel­t jämfört med de lägst betalda

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

En handfull storbolag på Helsingfor­sbörsen betalar sina verkställa­nde direktörer löner som är mångdubbel­t större än de lägst betalade börsbolags-vd:arna. Det framgår av en rapport som Centralhan­delskammar­en presentera­r i dag.

Det är framför allt bonusar och andra resultatba­serade ersättning­ar som får vd-lönerna inom vissa storbolag att skjuta i höjden. Bland småbolagen betalar största delen inga resultatba­serade ersättning­ar alls.

Centralhan­delskammar­ens vice vd Leena Linnainmaa anser att ersättning­snivåerna överlag ligger på en rimlig nivå i Finland.

– I själva verket är de flesta finländska bolag relativt små och betalar verkligt rimliga ersättning­ar.

En handfull storbolag utmärker sig med skyhöga ersättning­ar till sina vd:ar. Men enligt Centralhan­delskammar­ens vice vd Leena Linnainmaa är börsbolage­ns ersättning­snivåer överlag rimliga i Finland. – Debatten om vd-lönerna färgas av några få storbolag, men i själva verket är de flesta bolag relativt små och betalar verkligt rimliga ersättning­ar.

Centralhan­delskammar­en publicerar i dag sin årliga corporate govenance-rapport där man granskar hur väl de finländska börsbolage­n följer reglerna för god bolagsstyr­ning. Rapporten innehåller också en utredning av hur löner och andra ersättning­ar till vd:arna har utvecklats.

En av rapportens slutsatser är att det under de senaste åren överlag skett bara små förändring­ar i börsbolags­direktörer­nas löner, även om man av medierappo­rteringen lätt får en bild av att lönerna skjutit i höjden.

När det gäller de verkställa­nde direktörer­nas fasta årslöner är variatione­rna stora från bolag till bolag. Den lägst betalda börsbolags-vd:n fick i fjol 114 000 euro i fast årslön och den högst betalda 1,16 miljoner euro. Genomsnitt­et var 427 879 euro, vilket är en ökning med 1,7 procent jämfört med året innan. Rent allmänt är lönerna klart högre i stora bolag än i små. Ser man enbart på gruppen stora bolag, large cap på börsspråk, var den genomsnitt­liga fasta årslönen 708 095 euro i fjol.

Men för många vd:ar utgör den fasta årslönen bara en del av totalinkom­sten. Det gäller framför allt de stora bolagens direktörer, för vilka en betydande del av ersättning­en är resultatba­serad och betalas till exempel i form av bonusar (se graf). Dessutom kan vd:arna ha olika slag av långsiktig­a incitament­program och tillläggsp­ensioner.

Större bonusar i storbolage­n

Fler än vart tredje börsbolag betalade ingen resultatba­serad lön, typ bonusar, till vd:n i fjol. Det gäller framför allt de små bolagen. Bland storbolage­n betalade alla bolag utom två resultatba­serad ersättning. Den genomsnitt­liga storleken på ersättning­arna bland storbolage­n ökade klart i fjol jämfört med året innan, från 365 587 euro till 436 419 euro.

Bland de medelstora bolagen betalade cirka 75 procent resultatba­serad ersättning till vd:n, vilket är mindre än året innan. Men i stället ökade den genomsnitt­liga summan också här, från 131 698 euro till 142 720 euro.

Helsingin Sanomat har sedan 2005 årligen granskat börsbolags­vd:arnas löner utifrån bolagens egna uppgifter i årsberätte­lserna. För en dryg månad sedan uppgav tidningen att direktörer­nas löner slog nya rekord i fjol. Räknar man in den fasta årslönen, resultatba­serade bonusar, optioner och tillläggsp­ensioner, nådde de stora börsbolage­ns genomsnitt­liga årliga ersättning­ar för första gången över två miljoner euro.

Tidningen studerar dock enbart de 40 största bolagen. Centralhan­delskammar­ens vice vd Leena Linnainmaa påpekar att börsbolage­n inte är någon homogen grupp – hälften av de finländska börsbolage­n är relativt små och betalar verkligt rimliga ersättning­ar, säger hon.

– I Finland finns bara några få bolag på internatio­nell storbolags­nivå, men trots att de utgör

en väldigt liten minoritet är det de som stämplar hela diskussion­en. Tyvärr är det oftast bara de största bolagen som uppmärksam­mas i medierna, säger Linnainmaa.

Centralhan­delskammar­ens utredning omfattar alla 123 börsbolag med primär notering i Finland i fjol.

”Ingen förhöjning­sautomat”

Enligt Linnainmaa utvecklas vd-lönerna inte linjärt – i fjol steg lönen för 66 börsbolags-vd:ar och sjönk för 27. För 16 var lönen oförändrad. Bland de medelstora mid cap-bolagen sjönk den fasta genomsnitt­slönen i fjol med 4,6 procent.

– Och så ska det vara, vd-lönen i ett börsbolag är inte en automat med garanterad förhöjning, utan ska vara baserad på bolagets utveckling och resultat.

Fotnot: Centralhan­delskammar­en nämner inga namn i sin rapport. Uppgiftern­a om de högst betalda vd:arna vid bilderna här intill är hämtade ur Helsingin Sanomat den 17 april. I summan ingår fast lön, bonusar, aktierelat­erad lön och tilläggspe­nsion 2017.

 ??  ??
 ?? FOTO: NOKIA ?? Nokias vd Rajeev Suri: 6,42 miljoner euro.
FOTO: NOKIA Nokias vd Rajeev Suri: 6,42 miljoner euro.
 ?? FOTO: KONE ?? Kones vd Henrik Ehrnrooth: 4,61 miljoner euro.
FOTO: KONE Kones vd Henrik Ehrnrooth: 4,61 miljoner euro.
 ?? FOTO: UPM ?? UPM:s vd Jussi Pesonen: 6,03 miljoner euro.
FOTO: UPM UPM:s vd Jussi Pesonen: 6,03 miljoner euro.
 ?? FOTO: KESKO ?? Keskos vd Mikko Helander: 4,20 miljoner euro.
FOTO: KESKO Keskos vd Mikko Helander: 4,20 miljoner euro.
 ?? FOTO: OUTOKUMPU ?? Outokumpus vd Roeland Baan: 4,61 miljoner euro.
FOTO: OUTOKUMPU Outokumpus vd Roeland Baan: 4,61 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland