Hufvudstadsbladet

Fredrik Sonck i krönikan,

Det är bra med delad föräldrale­dighet, men kanske borde lattepappo­r inte gratulera sig själva alltför högljutt för sina progressiv­a livsval?

-

Lite pinsamt är det att medge att jag nu för första gången tar ut en föräldrale­dighet som blir ungefär lika lång som min hustrus. Intressant nog är detta något som sker nu då vår familjs ekonomiska situation är förhålland­evis trygg, för att inte säga privilegie­rad.

Det här blir min sista krönika på ett tag. Inom kort blir jag nämligen föräldrale­dig. Ett par veckors arbete återstår, sen är jag borta från spalterna till januari 2019.

Förstås har jag redan planerat in en massa projekt för hösten. Jag ska lägga lister i köket, skriva manus till en barnbok och en pjäs, läsa alla de där viktiga romanerna, brygga öl, sälja mina gamla skidor och annat bråte och kanske slipa och måla fönsterlis­terna.

Okej, okej. Jag hör gapskratte­n. Föräldrale­digheten är knappast någon ”ledighet” i ordets egentliga bemärkelse. Den kan förstås vara meningsful­l på många sätt, men innebär också en hel del hårt och enahanda arbete: matande, blöjbytand­e, läggande och städande (och förstås lekande, läsande och gosande).

Och så ska babyns äldre syskon hämtas från dagis och skola och helst inte parkeras framför Netflix då vi kommer hem. Får väl vara glad om de där kökslister­na kommer på plats.

Bland finländska män är det än så länge inte särskilt populärt att ta ut föräldrale­dighet. Runt 90 procent av dagarna tas ut av mammorna, trots att det ur många synvinklar vore bra för barnen, männen själva, deras partner, familjerna som helhet och hela samhället om uttaget var lite jämnare.

I Sverige är det annorlunda. Där närmar man sig nu en 30–70fördelni­ng. Det finns till och med ett populärt nyord för den föräldrale­diga svenska mannen: Lattepappa­n.

Tar man en närmare titt på honom märker man ändå att han inte är vilken man som helst, utan förknippas med vissa specifika drag. Ibland kan jag förnimma vissa konnotatio­ner av femininite­t i förleden ”latte”, och att ordet kan yttras med en lätt sexistisk underton. Men på det stora hela konstruera­s lattepappa­n som en slags vardagshjä­lte: en kompetent och engagerad förälder, som är politiskt medveten och lojal med sin partner. Ofta verkar han bo i ett fint område i en storstad och när barnet väl börjar dagis återvänder lattepappa­n till ett välbetalt kontorsjob­b.

Intressant nog visar statistike­n också att de svenska pappor som tar ut mest ledighet är högutbilda­de. Och att flest pappadagar tas ut i höginkomst­områden.

Min egen nivå av lattighet lämnar jag till andra att bedöma då jag småningom börjar traska runt med barnvagn under kontorstid. Men lite pinsamt är det att medge att jag nu för första gången tar ut en föräldrale­dighet som blir ungefär lika lång som min hustrus.

Intressant nog är detta något som sker nu då vår familjs ekonomiska situation är förhålland­evis trygg, för att inte säga privilegie­rad. Med vårt första barn var omständigh­eterna helt annorlunda. Efter studietide­n hade vi rest en del och varvat frilansarb­ete med korta kontrakt och vikariat. Räknat på årsinkomst tjänade vi långt under medianen. Men när min hustru berättade för sin långvariga arbetsgiva­re att hon väntade barn erbjöds hon omgående fast anställnin­g. Det var inte mer än rätt, men inte heller någon självklarh­et med tanke på hur det annars kan gå till på en prekär arbetsmark­nad. Konsekvens­en var hursomhels­t att hon kunde bli föräldrale­dig med vissheten om att det fanns ett jobb att komma tillbaka till. Då FPAmatemat­iken kalkylerad­e en betydligt högre dagpenning för henne än för mig, blev det ur vår lilla familjs synvinkel mycket fiffigare att jag skulle stå till arbetsmark­nadens förfogande och försöka landa en stabil inkomst.

Jag säger inte att det hade varit omöjligt att klämma in fler månader för min del eller att det bara var plånboken som styrde beslutet. Men att som familj kunna fatta de ”rätta”, progressiv­a besluten, är beroende av många olika omständigh­eter i livssituat­ionen. Det är klart att den kulturella föreställn­ingen om att barnen i huvudsak är kvinnans ansvar inte kan ignoreras i ekvationen, men att alla skulle ha samma val är en illusion. Jag tror inte att min och min hustrus positiva principiel­la inställnin­g till delad föräldrale­dighet förändrats nämnvärt sedan tiden innan vi fick barn. Det är omständigh­eterna som varierat.

Med detta vill jag inte påstå att det är bra att föräldrarn­a själva får bestämma om hela föräldrale­digheten – personlige­n sympatiser­ar jag med den så kallade 6+6+6modellen – men jag tror lattefamil­jerna ska akta sig för att gratulera sig själva alltför högljutt till sina progressiv­a livsval. En rimlig hypotes om varför privilegie­rade familjer verkar gå i bräschen är kanske att många av samhällets verkligt lågavlönad­e yrken är kvinnodomi­nerade, medan motsvarand­e mansdomine­rade yrken ofta är något bättre betalda. I FPAmatemat­iken kan utslaget vara avgörande för familjer som lever under knappa omständigh­eter. Om lattepappa­n säger att det är ett privilegiu­m att vara med sin baby, borde vi se att detta privilegiu­m kanske inte är lika tillgängli­gt för alla.

Intressant nog visar statistike­n också att de svenska pappor som tar ut mest ledighet är högutbilda­de. Och att flest pappadagar tas ut i höginkomst­områden.

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland