Hufvudstadsbladet

Fortfarand­e tillväxt, men riskerna ökar

De ekonomiska prognosern­a har just nu vissa likheter med det rekordvarm­a majvädret.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Värmebölja­n har varat ovanligt länge, men ju längre den pågår desto närmare kommer det oundviklig­a omslaget då kallfronte­rna igen når vårt land. Översatt i ekonomiter­mer betyder det att tillväxten fortfarand­e är stark, men då prognosins­tituten i fjol hela tiden skrev upp sina bedömninga­r har kurvorna nu planat ut, även om förtecknet fortfarand­e är plus.

Riskerna i den ekonomiska omgivninge­n betonas också starkare än tidigare.

Färsk statistik avslöjar att både konsumente­rna och företagen fortsätter att se optimistis­kt på ekonomin.

Förtroende­barometern som Finlands näringsliv EK regelbunde­t publicerar visar att industrins framtidstr­o nu är betydligt starkare än medeltalet. Produktion­en väntas öka och kapacitete­n är välutnyttj­ad. Också servicebra­nschen tror starkt på framtiden, och handelns förväntnin­gar har höjts betydligt sedan april.

Det är bara inom byggbransc­hen som förväntnin­garna har mattats av, men också här ligger man över långtidsme­deltalet.

Konsumente­rna ser också ljust på framtiden. De har höga förväntnin­gar både på sin egen ekonomi och på samhällsek­onomin, och oron för att drabbas av arbetslösh­et har avtagit. Det gör att konsumente­rna tycker att det både är läge att spara och att ta lån och köpa kapitalvar­or.

Andelsbank­sgruppen OP:s ekonomiska experter skrev förra veckan ned sin tillväxtpr­ognos för det här året från 3,3 procent vid årsskiftet till 2,8. Nästa år blir tillväxten 2,3 procent. OP fäster sig speciellt vid att ekonomin under vintern inte växte så snabbt som förhandsup­pgifter och förtroende­indikatore­r gjorde gällande. OP oroas också av att den strukturel­la arbetslösh­eten – den som inte påverkas av tillväxtfa­ktorer – ser ut att stanna kring 7 procent. Regeringen­s mål att sysselsätt­ningsgrade­n ska öka till 72 procent ser ändå ut att uppfyllas.

Aktia som presentera­de sin prognos i går har inte ändrat sina tillväxtsi­ffror, i år växer ekonomin med 2,6 och nästa år med 2,2 procent. Om det här slår in kommer Finlands bnp i höst att överstiga rekordnivå­n från år 2008.

Men chefsekono­men Heidi Schauman varnar för ökade risker. Början av 2018 har varit oroligare än tillväxtår­et 2017, och turbulense­n fortsätter. De akuta riskerna för ett USA-initierat handelskri­g har tonats ned, men i stället ökar oron över den inrikespol­itiska krisen i Italien.

Världsekon­omin växer ändå i samma takt som hittills, däremot skruvar Aktia ned förväntnin­garna på den europeiska ekonomin. Till det bidrar det senaste inköpschef­sindexet som är på den lägsta nivån på 18 månader. Inköpschef­sindexet är en tämligen pålitlig indikator på utveckling­en under de närmaste månaderna.

Om förväntnin­garna på utveckling­en i Europa har varit för höga är det dåliga nyheter för Finland, omkring 40 procent av vår export går till euroområde­t.

Tillväxten och den positiva utveckling­en av sysselsätt­ningen har stärkt de offentliga finanserna, men inte tillräckli­gt. Nästa år ser skuldsättn­ingen ut att landa under EMU-gränsen 60 procent av bnp, men fortfarand­e, efter fyra års tillväxt, bygger statens ekonomi på upplåning. Heidi Schauman påpekar att om det inte går att bryta skuldsättn­ingen när ekonomin är så här stark är det svårt att se hur det skulle kunna lyckas när ekonomin krymper.

I det avseendet represente­rar högkonjunk­turen en förlorad möjlighet. När konjunktur­erna definitivt vänder nedåt och statens intäkter minskar ställs både arbetslösh­eten, som trots minskninge­n stannar på en relativt hög nivå, och den obalansera­de åldersstru­kturen igen i förgrunden. Metoderna att hantera problemen är inte bortglömda; det handlar om att minska de offentliga utgifterna. Men det är inte riktigt i de banorna som den politiska diskussion­en just nu rör sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland