Hufvudstadsbladet

Utredning: 15 års byggarbete

-

●●Enligt den EU-finansiera­de FinEst Link-utredninge­n beräknas tunnelförb­indelsen kosta mellan 13 och 20 miljarder euro. I kostnadsbe­räkningen ingår planeringe­n och byggandet av en tunnel, terminaler, järnvägsfö­rbindelser och depåer.

●●Tunnelproj­ektet kunde genomföras med en så kallad partnerska­psmodell mellan den offentliga och privata sektorn. Det innebär att den privata sektorn finansiera­r tunnelbygg­et och 40 procent av kostnadern­a täcks med EU-finansieri­ng.

●●När tunneln öppnar täcker biljettint­äkterna och tunnelns bruksavgif­ter de årliga trafikerin­gsoch underhålls­kostnadern­a. Bolaget som svarar för tågtrafike­n kommer också att behöva understöd. Finland och Estland skulle årligen stöda tågtrafike­n med totalt 280 miljoner euro under 40 års tid.

●●Byggarbete­t kunde påbörjas efter planerings­fasen år 2025 och arbetet skulle vara klart efter 15 år. Tunneln kunde alltså tas i bruk för passagerar- och godstrafik år 2040.

●●Peter Vesterback­a talar om 15 miljarder. Men sedan så påpekar alla parter att detta handlar inte enbart om en järnvägstu­nnel utan om en växande marknad som får en rejäl boost av bättre förbindels­er mellan huvudstäde­rna i Estland och Finland. Hjärtat av Europa kommer närmare. Det sägs att investerin­gen betalar sig på tre-fyra årtionden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland