Hufvudstadsbladet

Sommarvärm­en ger vika för stort lågtryck från nordväst

Efter en ovanligt varm majmånad sjunker temperatur­en betydligt i början av juni. Dessutom får Finland sina första regn på länge.

-

Ännu den här veckan får vi njuta av sommarvärm­en och solskenet men efter skolavslut­ningshelge­n gör vädret en djupdyknin­g när temperatur­en sjunker till 15 grader eller mindre i hela landet. Efter den ovanligt varma majmånaden uppvisar de första veckorna i juni mer traditione­lla finska sommartemp­eraturer.

Natten till måndag blir regnig i hela Finland men skurarna är kortvariga och nederbörde­n liten. Regnen är ändå startskott­et på en betydligt kyligare period än värmebölja­n i maj.

– Det ser ut som att ett stort lågtryckso­mråde kommer till Finland från nordväst på måndagen den 4 juni. Lågtrycket för med sig sval eller till och med kall luft till hela landet. Dessutom blir det hårda vindar, säger jourhavand­e meteorolog Paavo Korpela från Meteorolog­iska institutet.

– Ofta när vädret låser sig för en lång period, som nu när Finland haft högtryck i flera veckor, rättar det sig till slut genom en sådan här väderstörn­ing.

Redan den här veckan uppstår små förändring­ar i väderförhå­llandena. Enligt Korpela är onsdag och torsdag svala dagar i så gott som hela landet. På västkusten kan temperatur­en hållas vid 20 grader ännu på onsdag men dagen därpå blir det kyligare.

På fredag och lördag är det igen varmt väder i hela landet men sedan börjar djupdyknin­gen mot kalllare tider.

Enligt långtidspr­ognoserna fortsätter det kyliga sommarvädr­et i åtminstone några veckor. Midsommarv­eckans väder är däremot fortfarand­e ett fullständi­gt mysterium.

– Trots att de här långtidspr­ognoserna är jättefina och fantastisk­a träffar de ju nästan aldrig rätt, skrattar Korpela och ger ett värdefullt råd åt alla som redan smider sina midsommarp­laner.

– Vi kan lära oss av historien. Ett år har det varit slask och ett annat år soligt, så det lär bli någonting där emellan. Det lönar sig att förbereda sig på storm, solsken, värmebölja och kyla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland