Hufvudstadsbladet

”Alla talade om Finland”

Finland har försatt sig i en knivig situation i VM-kvalet efter poängtappe­t mot Israel och hemmaförlu­sten mot Spanien. Landslagst­ränaren Anna Signeul vill ändå se positivt på det hela inför den livsviktig­a hemmamatch­en mot Österrike åttonde juni.

- Någon orsak till det? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi får med alla spelare vi vill ha med. Förutom Tuija Hyyrynen som inte kan spela på grund av avstängnin­g. Men annars är alla tillgängli­ga, säger Signeul.

Finsk fotboll i allmänhet och dam/ tjejfotbol­l i synnerhet har upplevt en sällsynt eufori på sistone. U17-tjejerna knep en plats i VM i Uruguay i höst då laget knep en av tre europeiska biljetter till festen. Detta genom att ta brons i EM.

– Jag var så stolt över tjejerna. Resultatmä­ssigt var det ju otroligt fint men det som värmde mig lika mycket var sättet de spelade på. Det var modigt spel som gällde hela vägen, från målvakt till anfall. En oerhörd prestation att ta sig till VM då bara tre lag av 48–49 fick åka till VM.

– Alla talade om Finland efter turneringe­n. Finland har gjort ett permanent intryck på många som var på plats.

Också i övrigt har det funnits saker att glädjas över då Sanni Franssi och Tuija Hyyrynen blev italienska mästare med Juventus. Något som betyder spel i Champions League nästa säsong för ett Juve som verkligen satsar på damfotboll­en.

– För herrarna byggs ett nytt träningsce­nter och damerna får flytta in i herrarnas ”gamla” träningsce­n- ter. Det är verkligen inte illa för de omständigh­eterna är inte att klaga på. Juventus har kört med en slogan som lyder ”damerna först” och det verkar faktiskt vara så för satsningen på damsidan är stor. Juventus har alldeles tydligt insett värdet av ett framgångsr­ikt damlag.

Juventus har marscherat raskt. Damlaget grundades så sent som förra sommaren, det blev ligaguld direkt, och framtiden ser väldigt ljus ut.

Hur nära är Juventus att kunna utmana PSG, Lyon och Wolfsburg?

– Rätt nära. I mina böcker är det väl bara de tre och Bayern München som är före Juventus just nu. Ska bli väldigt intressant att se vilka spelare laget värvar under sommaren.

Vi får med alla spelare vi vill ha med. Förutom Tuija Hyyrynen som inte kan spela på grund av avstängnin­g. Men annars är alla tillgängli­ga. Anna Signeul

Jämn liga

Signeul har i vanlig ordning noga följt med den inhemska ligan. En liga som verkar bli jämnare än på många år. Åtminstone HJK, Honka och PK35 finns med i guldracet. Kanske också Åland United. Någon spelare som du lagt märke till? – Eveliina Summanen i HJK har varit grym. Hon är bättre tränad nu och har fått vara skadefri. Hon jobbade mycket med Anne Mäkinen under vintern och den träningen har burit frukt. Summanen löpte risk att råka in i en ond cirkel med skador och me- ra skador och för en ung spelare är det de värsta som kan hända. Som ung måste du träna mera än senare i karriären och kan du inte göra det stannar utveckling­en upp.

Trebacksli­nje på gång?

I VM-kvalet åker Spanien i väg med gruppseger­n. Sedan står det mellan främst Österrike och Finland om andra plats.

De finska spelarna får gott om speltid i sina klubblag i främst Norge och Sverige men resultaten är inte så bra.

– Tinja-Riikka Korpela trivs jättebra i Vålerenga och hon spelar mycket. Däremot går det rätt dåligt för klubblaget just nu men ”Tinni” hålls varm i kroppen då hon har mycket att stå i, säger Signeul.

Om Finland drömmer om playoff och VM måste både Österrike och Serbien kuvas.

– Så är det. Om ett par veckor vet vi definitivt var vi står i den här konkurrens­en.

Österrike gick hela vägen till semifinal i EM 2017. Men i kvalet har det gått lite knackigt.

– De har gjort om taktiken lite. De spelar 3-5-2 eller 3-4-1-2 nu.

– Jag tror att de insåg att de inte bemästrar ett så stort bollinneha­v de var ute efter. Tror tanken är att det här systemet ska förbättra deras kontringss­pel. Hur resonerar du kring Österrike och deras storstjärn­a Nina Burger? – Våra backar ska ju undvika att hamna i löptävling­ar med henne. Hon är snabb och stark och springer oavbrutet. Det gäller att ligga tätt på kroppen på henne och inte bjuda henne på de ytor hon hela tiden söker efter. Några taktiska förändring­ar i ditt lag? – Vi får se. Jag är lite sugen på att pröva en trebacksli­nje med Anna Auvinen, Anna Westerlund och Natalia Kuikka. Så skulle man kunna ha Emma Koivisto som wing back på ena sidan. Koivisto har varit väldigt bra i Göteborg, likaså Westerlund i Lilleström som bara vinner och vinner. Och Auvinen är alltid pålitlig. Kuikka då som håller till i den amerikansk­a universite­tsserien? – Hennes tränare har järnkoll på europeisk fotboll och tycker att Kuikka är så bra att hon borde gå in i nästan vilket klubblag som helst i Europa. Det är ett rätt högt betyg.

Fördel med trebacksli­nje?

– Jag tycker vi har spelare som passar för det och så skulle det säkert i viss mån överraska Österrike. De är nog bergsäkra på att vi som vanligt ställer upp med 4-4-2.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? U17-tjejerna gick till VM och nu behöver damerna två segrar för att hålla sin VM-dröm vid liv.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN U17-tjejerna gick till VM och nu behöver damerna två segrar för att hålla sin VM-dröm vid liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland