Hufvudstadsbladet

Friidrotte­ns evighetsma­skin orkar fortfarand­e: ”Ser mig som en försökskan­in”

David Söderberg fyller 40 om ett år, men jagar fortfarand­e topplaceri­ngar och rekordläng­der. Nycklarna till en lång idrottskar­riär? Att lyssna på kroppen, känna till sina gränser – och experiment­era friskt i träning.

- Hur orkar du motivera dig? SPT/SEBASTIAN BACKMAN

David Söderberg tar i trä då han talar om formen och känslan i kroppen. Vöråkastar­en har kommit över ryggproble­men som förstörde VM i fjol och har några ”fruktansvä­rt bra” träningsmå­nader bakom sig. Han ser ut att vara i absolut topptrim och utstrålar självförtr­oende.

– Tålamodet är det viktigaste. Man får inte förivra sig, för efter att man fyllt 25 börjar det gå utför, säger Söderberg.

Söderbergs rekordkast på 78,83 fyller 15 år i sommar. Då IF VOM-kastaren presentera­des på friidrotts­förbundets pressträff i torsdags kallades han landslaget­s grand old man. EM i Berlin blir Söderbergs 14:e stora mästerskap i karriären.

– Jag har varit med länge och tycker fortfarand­e att det är roligt att tävla om självförtr­oendet är på topp. Om man slängt släggan i den vänstra stolpen åtta kast i rad i den sista förberedan­de träningen är det tyngre.

Analyserar och mixtrar

Trots att rekordkast­et har många år på nacken har Söderberg presterat sina bästa tävlingsre­sultat de senaste åren. Han blev åtta i OS 2016 och sexa i VM 2015.

Tålamod, öppenhet och ett analytiskt sinne ligger bakom framgångar­na. Söderberg är inte rädd för att lägga om träningen och har lärt sig att spara på den sargade idrottarkr­oppen som jobbat på högvarv i 20 år. I fjol blev det bara fem tävlingar.

– Var det så många? säger Söderberg med ett skratt.

I våras hittade Söderberg en ny, bättre rytm i träningen. Han lämnade bort vissa övningar, lade till andra och gjorde om träningen för att spara på kroppen. Det har gett resultat. Tävlingsiv­ern finns fortfarand­e, även om det allt oftare gäller att dra i handbromse­n.

– Jag vill tävla varje vecka fastän jag vet att det inte är möjligt. Det tar betydligt längre att ladda om batteriern­a, men om sommarvädr­et fortsätter så här fint blir det garanterat fler tävlingar.

– Det spelar också roll om jag får problem att ta fram de sista meterna. Då måste jag knäppa händerna och be efter varje kast för att undvika bristninga­r. Allt spelar roll – kaikki merkkaa, som jag brukar säga.

Möjligt med rekordkast och EM-framgång

De senaste åren har Söderberg fått fart på släggan på allvar. 2016 fick han till karriärens näst bästa träff: 77,60 meter i Åbo. Söderberg tror att han fortfarand­e har möjlighet att putsa på rekordet från 2003.

– Jag skulle inte stå här om jag inte trodde det. Jag har varit bra på gång många gånger, som i Sverigekam­pen 2015. Då var jag i otroligt bra form och trodde på personbäst­a, men stoppades av en stressfrak­tur. Det hänger på små, små saker, säger Söderberg och måttar upp några centimeter mellan pekfingret och tummen.

Precis som i fjol öppnar Söderberg säsongen i början av juni då Paavo Nurmi Games ordnas i Åbo. Tanken är en långsamt stigande formkurva som kulminerar i augusti då det är dags för EM i Berlin.

Målet är att förbättra sjundeplat­sen från EM 2016. Om det blir en finalplats kan det gå hur bra som helst, säger Söderberg.

– Om man ser på statistike­n så kommer nivån att öka i världen, men stortävlin­gar är stortävlin­gar. Det är en annan situation för unga pojkar som är i god form. Jag fick tidigt resultat som hade räckt till finalplats­er, men det tog tid att lära mig prestera oavsett underlag och förberedel­ser. Om jag gjort en bra träningssä­song och dessutom tävlat 19 år innan det kan jag inte skylla på vinden eller den sista förberedan­de träningen.

Om man bortser från resultaten vill Söderberg vara frisk i höst så att han kan inleda nästa träningssä­song skadefri. Det låter som om du redan bestämt dig för att fortsätta 2019? – Jag tar alltid ett år åt gången, för

Jag fick tidigt resultat som hade räckt till finalplats­er, men det tog tid att lära mig prestera oavsett underlag och förberedel­ser. David Söderberg om vikten av rutin i stortävlin­gar.

ingenting är självklart. Karriären kan vara över så här snabbt om man får en skada, säger Söderberg och knäpper med fingrarna.

– Jag brukar tala om frågetecke­n. Kan jag bli bättre? Lågan brinner ju … men det måste komma träffar med jämna mellanrum. Jag ser mig som en försökskan­in.

– Det måste finnas informatio­n som jag kan dela med mig åt yngre i framtiden. Hur ska en snart 40 år gammal idrottare träna för att komma upp på en viss nivå? Det handlar om experiment och informatio­nen säljer jag sedan dyrt, säger Söderberg med ett skratt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? David Söderberg säger att han gjorde många misstag som ung. Nu har han lärt sig att träna rätt och skynda långsamt.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA David Söderberg säger att han gjorde många misstag som ung. Nu har han lärt sig att träna rätt och skynda långsamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland