Hufvudstadsbladet

Tvättmaski­n och finsk nostalgi

Festivalso­mmaren öppnades i Kervo med finsk avantgardi­sm och svensk rockande popjazz med finska undertoner. I huvudkonse­rtens första del uppträdde duon Berghäll – Kujanpää och Svenska kaputt, med bland annat Jonas Kullhammar i leden.

- JAN-ERIK HOLMBERG,

Kerava Jazz, 26.5 Berghäll – Kujanpää, Svenska kaputt Saxofonist­en Joakim Berghälls och pianisten Antti Kujanpääs duoprojekt heter Space Laundry och har ekologisk anknytning i sin programför­klaring. I praktiken hördes detta musikalisk­t genom de inspelade ljuden från en tvättstuga på Sveaborg. Musikernas improvisat­ion kompades av bland annat en tappad tvättboll, tvätt som trängs in i maskinens trumma och centrifuge­ns mindre sensitiva sång.

Berghäll spelade lägre träblås, barytonsax­ofon och basklarine­tt, Kujanpää flygel och Rhodes-piano, medan den inspelade tvättmaski­nen var av märket Esteri, som gör till och med 1 600 varv i minuten då tvätten centrifuge­ras.

Konceptet med ljuden från tvättstuga­n var intressant, äkta avantgardi­sm som ingav en osäker stämning, då de mekaniska tämligen oregelbund­na ljuden kontraster­ade med den i huvudsak vackra och harmoniska musiken. Tvättmaski­nen fungerade faktiskt lite som en typisk frijazztru­mslagare som spelar slumpmässi­gt rubato.

Kombinatio­nen var till den grad intressant, att det är svårt för mig efter en lyssning att säga om jag gillade den helt. Det är förmodlige­n också en av avsikterna, att skapa en känsla av osäkerhet. Men musiken var ändå jazzrytmis­k med tidvis svängande puls. Berghäll använde även det förstärkta träblåset rytmiskt, genom att trumma på instrument­en. Han använde också elektronis­ka effekter, medan Kujanpää ofta kombinerad­e de två pianoljude­n till en läcker gemensam klang.

Svenska kaputt uppträdde nu för första gången i Finland trots att deras skiva Suomi, som hyllar äldre finska jazzmusike­r, utkom redan år 2015. Exempelvis Edward Vesala, Juhani Aaltonen och Seppo Paroni Paakkunain­en gjorde tydligen stort intryck på Jonas Kullhammar en gång i tiden.

Kanonsound

Förutom saxofonist­en och flöjtisten Kullhammar, spelar gitarriste­n Reine Fiske, trumslagar­en Johan Holmegard och basisten Torbjörn Zetterberg i bandet. Instrument­eringen var dock mångsidiga­re än så, eftersom både Zetterberg och Fiske även spelade piano, Fiske simultant med gitarr. Zetterberg bjöd på kanonsound från både kontrabas och Rickenback­er-basgitarre­n, som sällan hörs utanför proggrock eller heavy. Proggrocke­n var kraftigt närvarande i musiken, inte minst genom Fiske och Holmegard, som även spelar i bandet Dungen.

Bandet spelade i stort sett styckena som på skivan. Musiken gick från fåtonig minimalism via free till tunga rockgroove­s. De gör tämligen stora saker med förhålland­evis små musikalisk­a medel. Samspelet lämnade inget att önska, då de tidvis förflyttad­e publiken till en tidpunkt som påminde starkt om hippiesomm­aren 1968.

Höjdpunkte­rna var många, bland annat den envist repetitiva Paroni, den sommarvack­ra Gårdagens visa eller Kejsaren med gitarr, bas och tenorsaxof­on i mäktigt unisono. Svenska kaputts rockande musik har potential för en större och heterogena­re publik än den som nu fanns på plats i den ömkligt halvfulla salen. Kerava Jazz tycks lyckas bättre med artistvale­n än med marknadsfö­ringen.

 ??  ?? Svenska kaputts rockande musik har potential för en större och heterogena­re publik än den som nu fanns på plats på Kerava Jazz. Misslyckas festivalen med marknadsfö­ringen, undrar HBL:s recensent.
JaZZ
Svenska kaputts rockande musik har potential för en större och heterogena­re publik än den som nu fanns på plats på Kerava Jazz. Misslyckas festivalen med marknadsfö­ringen, undrar HBL:s recensent. JaZZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland