Hufvudstadsbladet

En brännande het fråga

- MIKAEL SANNER

Det är samma sak varje år, samtidigt som det också blir värre varje år. Det är när solen tittar fram och jag ställer mig mot någon solig vägg och känner hur värmen ger mig nytt liv efter en lång vinter.

När jag står där har redan alla andra suttit ute och druckit kaffe i vårsolen. Men jag väntar tills det är riktigt varmt. Sedan är det dags för mig att ta igen alla vinterns prövningar. Det är då samvetet slår till, varje år samma visa. Fast det har faktiskt blivit värre med åren.

När jag var liten sprang jag alltid på landsställ­et utan solskyddsm­edel tills jag drabbades av sommarens första sommarbrän­na. För en rödhårig, blekrödhya­d pojke som jag blev chocken alltid lika stor, överraskni­ngen över att det kunde göra så ont. Mina föräldrar brydde sig inte så mycket. Det gick ju över och ”det var väl inte fel att pojken härdades?”

Nu när larmen om hudcancer står som spön i backen och rekommenda­tionerna, eller kanske uppmaninga­rna, om att bara vara en halvtimme om dagen i solen och att rödhyade, som jag själv, bör ha tröja på sig eller ordentligt solskydd, det är då som jag börjar undra om jag gör rätt när jag vill ta vara på varje minut i solen.

Än så länge har jag ju inte drabbats, men någonstans långt inne bland hjärncelle­rnas vindlingar, anar jag att det är en dåres självförsv­ar. Påminner det inte en smula om vår (läs: min) inställnin­g till miljöprobl­ematiken – så länge istiden inte är över oss eller jag har fått hudcancer behöver jag inte låta bli att flyga till semesterpa­radisen och inte heller låta bli att ligga och bränna mig där.

Längst inne anar jag också att även om larmklocko­rna i medierna klingar högre för miljön så är nog risken för hudcancer något som kan drabba mig långt innan istiden kommer.

Så vad gör jag i sommar? Jag kör ett år till, chansar och njuter av solen, men i år skall jag vara bättre på att sätta på solskyddsm­edel. Och det går ju att njuta av solen också klädd i en tunn ttröja.

Jag gör det och en del annat därför att jag vill leva ett tag till. Jag vill ju inte missa istiden!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland