Hufvudstadsbladet

Sveriges största narkotikam­ål

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Om Sveriges största narkotikam­ål genom tiderna handlar SVT:s tredelade true crime-serie Operation Playa. Utredninge­n av den misstänkta narkotikas­mugglingen pågick i sju år och kostade över tio miljoner euro innan den huvudmisst­änkte Jonas Falk först dömdes till arton års fängelse i tingsrätte­n, för att sedan frikännas helt i hovrätten.

Mer än en berättelse om själva fallet är det här en granskning av rättsväsen­dets och polisens metoder för att utreda grov narkotikas­muggling. Metoderna är nämligen inte bara högst intressant­a och spektakulä­ra, utan kan också ifrågasätt­as. Faktum är att det just nu pågår en utredning av åklagaren Karin Bergstrand som Falks försvar kritiserat för att i utrednings­materialet förbise det som talade till den huvudmisst­änktes fördel.

Första avsnittet koncentrer­ar sig på rättegånga­rna, och förutom åklagaren som av säkerhetss­käl inte visar sitt ansikte, medverkar även Jonas Falk själv, numera utlämnad till Spanien som han i väntan på åtal för skattebrot­t inte får lämna utan tillstånd, hans moster Harriette Broman som misstänkte­s ha tvättat pengar åt sin systerson, och båtkaptene­n Mauritz Andersson som polisen tog på bar gärning med 1,4 ton kokain i lasten i Karibien och som följaktlig­en sitter i fängelse i dag. Även Falks försvarare medverkar och ljudinspel­ningar från rättegånga­rna ingår i programmet.

Det andra avsnittet avslöjar ännu saftigare detaljer om metoder- na för att utreda fallet, närmare bestämt hur agenter från superhemli­ga Sektionen för Särskilda Insatser försökte sätta dit Falk genom att odla vänskaper med personer som antogs kunna veta saker om honom. En pensionera­d barnsköter­ska som hade ett förhålland­e med Mauritz Andersson lurades inte bara att tro att hon fått nya, goda vänner utan blev även avlyssnad och smygfilmad i sitt eget hem, vilket hon finner oerhört integritet­skränkande. Även i Spanien pågick en dyr hem- lig agent-operation med avsikt att infiltrera Falks innersta krets. Den gick ut på att umgås med en i Spanien bosatt svensk som kände Falk genom att bjuda på dyra restaurang- och nattklubbs­besök.

I tredje avsnittet blir det ännu mer tvivelakti­ga metoder då polis och åklagare anklagas för att ha planterat kokain i en segelbåt i Göteborg.

Det intressant­a med serien är den inblick den ger i metoderna för att utreda dylik komplicera­d brottsligh­et, metoder som både ifrågasätt­s etiskt och juridiskt. List är säkert ett måste när man utreder kriminalit­et på den här nivån, och att mycket är hemligt möjliggör att man rör sig i en gråzon. Samtidigt får den som utreder brott inte själv bryta mot lagen.

Det första avsnittet sänds i SVT i kväll, men alla tre avsnitten finns redan på SVT Play. SVT Play och SVT1 22.00

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jonas Falk, dömd bankrånare på nittiotale­t, greps i Colombia 2010 misstänkt för att leda en liga som smugglade narkotika till Sverige.
FOTO: PRIVAT Jonas Falk, dömd bankrånare på nittiotale­t, greps i Colombia 2010 misstänkt för att leda en liga som smugglade narkotika till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland