Hufvudstadsbladet

Leva med kronisk borrelios

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Patienter med kronisk borrelios upplever att vården inte lyssnar på dem och tar dem på allvar. Problemati­ken är komplicera­d och handlar bland annat om svårighete­n att diagnostis­era sjukdomen med tester. Patientern­a och den offentliga vården verkar också vara oense om hur långa antibiotik­akurer som krävs. Många med kronisk borrelios vänder sig därför till tyska och polska kliniker där inställnin­gen till sjukdomen är en annan. En del patienter smugglar även in sina behandling­ar till Finland.

Barbro Björkfelts program ger röst åt Annalina Ahlblad, Outi Paasivirta och författare­n Tom Paxal. Annina är värst däran. För tio år sedan var hon med om en svår ridolycka som hon anser utlöste infektione­n. Hon lider av svåra smärtor som gjort henne arbetsoför­mögen och till och med rullstolsb­uren. Läkarna har velat skriva ut psykmedici­ner, och till sist vände hon sig till en privatklin­ik för att få långa kurer av intravenös antibiotik­a. Hennes föräldrar har finansiera­t den dyra vården.

Det är förtvivlad­e och sjuka människor vi möter i programmet. De har fått kämpa för att få hjälp och är kritiska till hur vården bemött dem. Perspektiv­et är helt patientens, vilket innebär att programmet fungerar som en diskussion­söppnare, men också som en skildring av patientens utsatthet. Den andra sidan – den inställnin­g till sjukdomen som verkar dominera inom vården i Finland – kommer inte till tals. Gärna hade man hört den sidan bemöta misstanken om att man av kostnadssk­äl vill undvika dyra vårdkostna­der?

Programmet är en repris från 2014 och det hade varit intressant att veta hur personerna i programmet mår i dag. Yle Fem 18.30, repris lördag 14.25

 ?? FOTO: BARBRO BJöRKFELT, YLE ?? Annalina Ahlblad upplever att vården inte tagit hennes smärta på allvar.
FOTO: BARBRO BJöRKFELT, YLE Annalina Ahlblad upplever att vården inte tagit hennes smärta på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland