Hufvudstadsbladet

Italienskt kaos väcker oro för ny eurokris

De europeiska börserna vände nedåt och italienska statslåner­äntor fortsatte att stiga

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Det politiska kaos som råder i Italien efter valet tidigare i år har gjort finansmark­naden nervös. I går föll aktiekurse­rna på de europeiska börserna samtidigt som räntorna på italienska statslån fortsatte att stiga.

Höjda statslåner­äntor är kritiskt för Italien på grund av landets enorma statsskuld, som uppgår till 132 procent av bruttonati­onalproduk­ten. Det är mer än dubbelt så mycket som euroområde­ts regler tillåter.

Det som skrämmer marknaden mest är att frågan om ett italienskt utträde ur eurosamarb­etet ska aktualiser­as. Det kan bli fallet om ett nyval i höst ger den populistis­ka och eurokritis­ka alliansen mellan Lega och Femstjärne­rörelsen förnyat och stärkt mandat.

– Om ett stort land som Italien börjar för bereda ett utträde ur eurosamarb­etet, och det lyckas, är frågan hur det går med resten av eurozonen, säger Nordeas Jan von Gerich.

Läget är dock ett annat än under eurokrisen 2010–2012. I dag finns andra krishanter­ingsmekani­smer. En direkt följd kan dock bli att ECB tvingas skjuta upp normaliser­ingen av sin krispoliti­k.

Nervositet­en på finansmark­naden ökar i spåren av det politiska kaos som råder i Italien efter valet tidigare i år. På de europeiska börserna vände aktiekurse­rna nedåt i går, samtidigt som räntorna på italienska statslån fortsatte att stiga. Höjda räntor är ett tecken på minskat förtroende för Italiens betalnings­förmåga.

– Utveckling­en väcker onekligen minnen från 2011, skriver den svenska banken SEB i sitt nyhetsbrev.

För Italien är höjda låneräntor kritiskt på grund av landets enorma statsskuld, som uppgår till 132 procent av bruttonati­onalproduk­ten. Det är mer än dubbelt så mycket som euroområde­ts regler tillåter.

Nyval att vänta i höst

På måndagen lade sig ett kortvarigt lugn över finansmark­naden efter att en icke-politisk tjänsteman­naregering fått i uppdrag att tillfällig­t leda landet. Men i går var turbulense­n tillbaka. Problemet med tjänsteman­naregering­en är att den saknar tillräckli­gt stöd i landets parlament, vilket betyder att ett nyval är att vänta i höst.

Men just nu finns inget tydligt alternativ till den tidigare aktuella alliansen mellan populistis­ka och eurokritis­ka Lega och Femstjärne­rörelsen. Opinionsmä­tningarna ger dem ett fortsatt starkt stöd och en ny seger i ett nyval skulle ge dem ännu starkare mandat att driva en politik som redan hunnit väcka oro: sänkta skatter, höjda bidrag, höjd pension och medborgarl­ön. Det här är åtgärder som ytterligar­e skulle höja Italiens jättelika budgetunde­rskott.

– Bli inte förvånade om vi efter en ny valseger får se ännu mer extrema förslag, skriver SEB.

Det som främst oroar finansmark­naden är att Lega och Femstjärno­rna i en ny valkampanj ska driva frågan om ett italienskt utträde ur eurosamarb­etet, så att nyvalet utformar sig till en sorts folkomröst­ning om ett italienskt euromedlem­skap.

– Med sådana här utsikter är investerar­na rädda att hålla kvar italienska obligation­er. Marknaden är orolig på allvar, säger Jan von Gerich, chefsanaly­tiker på Nordea.

Omfattande effekter

På grund av landets storlek är de potentiell­a effekterna av en ekonomisk kris i Italien mycket större än Greklandsk­risen. Det politiska kaos som råder i Italien påverkar redan nu hela eurozonen, säger von Gerich.

– På obligation­smarknaden ser vi tydliga rörelser i länder som Frankrike, Belgien och Österrike – till och med i Finland. Om ett stort land som Italien börjar förbereda ett utträde ur eurosamarb­etet, och det lyckas, är frågan hur det går med resten av eurozonen. Många frågor är öppna och riskerna är stora. Det finns all orsak att vara orolig, säger von Gerich.

Ändå är läget ett annat än under eurokrisen 2010–2012. I dag finns ECB:s stödprogra­m och krishanter­ingsmekani­smer. Men samtidigt är Italien en mycket stor ekonomi.

– ECB har möjlighet att lugna situatione­n, men fråga är om centralban­ken vill göra det om motparten är en regering som tydligt visat att man inte vill följa de gemensamma reglerna. För ECB är det också svårt att veta vem man ska förhandla med.

Det som enligt von Gerich kan hindra en seger för de populistis­ka krafterna i ett nyval är en ännu större kris som tvingar politikern­a att tänka om eller får väljarna att rösta på andra partier, som kan ge landet större stabilitet.

Enligt många bedömare kan situatione­n i Italien leda till att Europeiska centralban­ken tvingas börja normaliser­a sin krispoliti­k senare än planerat.

Frågan är hur det går med resten av eurozonen om ett stort land som Italien börjar planera ett utträde. Jan von Gerich Chefsanaly­tiker, Nordea

 ??  ?? Italiens president Sergio Mattarella gav på måndagen ekonomen Carlo Cottarelli i uppdrag att leda en tjänsteman­naregering. Problemet är att den inte väntas få tillräckli­gt stöd i landets parlament.
Italiens president Sergio Mattarella gav på måndagen ekonomen Carlo Cottarelli i uppdrag att leda en tjänsteman­naregering. Problemet är att den inte väntas få tillräckli­gt stöd i landets parlament.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland