Hufvudstadsbladet

Belgisk fånge sköt ihjäl tre människor

En belgisk fånge på permission sköt ihjäl två poliser och en förbipasse­rande innan han själv dödades i en eldstrid med polisen. Gärningsma­nnen misstänks för kopplingar till islamister och utreds av antiterror­åklagare.

-

En fånge på permission sköt ihjäl två poliser och en förbipasse­rande i östbelgisk­a Liège i går. Mannen sköts senare ihjäl av polis. Dådet utreds av antiterror­åklagare.

Vittnen i östbelgisk­a Liège berättar om mannens attack vid 10.30-tiden i går på förmiddage­n.

– När jag hörde skott tittade jag ut genom fönstret och såg en typ som gick omkring på andra sidan gatan med skjutvapen i händerna. Två kroppar låg utsträckta på trottoaren, berättar arkitekten Daniel Dethier för tidningen Le Soir.

Mannen försvann in i en skola, varpå ett stort polisuppbå­d snabbt samlades på platsen och gjorde sig redo att slå till.

– Plötsligt kom mannen ut igen och sköt mot poliserna. Han träffade någon, men de sköt snabbt tillbaka. Vi hörde ett 20-tal skott och sedan så föll han, förklarar Dethier.

”Ute efter polisen”

Dramat utspelade sig i centrala Liège och utreds av antiterror­åklagare. Gärningsma­nnen var helt uppenbart ute efter polisen.

– Det är tydligt att hans mål var att ge sig på polisen. Jag kan lugna skolorna med att han inte var ute efter att döda i en skola utan att skada polisen och den belgiska staten, berättar lokala polischefe­n Christian Beaupère på en presskonfe­rens på tisdagseft­ermiddagen.

Enligt polisen ska mannen först ha attackerat de två poliserna bakifrån med en kniv, sedan tagit ett av deras vapen och skjutit dem. De två dödade poliserna var 45 respektive 53 år. Den ena efterlämna­r två 13-åriga tvillingar – vars far redan är död.

Ytterligar­e ett dödsoffer blev en 22-årig man som sköts ihjäl i sin bil intill brottsplat­sen.

”Extremt våldsam”

Gärningsma­nnen har identifier­ats som en man från Rochefort i södra Belgien, född 1987, som varit på permission från fängelset sedan i måndags, men inte återvänt tillbaka i tid. Enligt Belgiens justitiemi­nister Koen Geens ska han tidigare ha getts 11 endagsperm­issioner och 13 tvådagsper­missioner, utan att några problem inträffat, rapportera­r tv-kanalen RTBF.

Samtidigt beskrivs ändå mannen som ”extremt våldsam” och ”instabil”. Han är välkänd av polisen sedan tidigare för stölder, skadegörel­ser och smärre narkotikah­andel.

Uppgifter finns samtidigt om att han radikalise­rats i fängelset.

– Han har rapportera­ts eller misstänkts tillhöra entouraget kring en islamistis­k rekryterar­e, säger en

anonym utrednings­källa till nyhetsbyrå­n AFP.

Inget av barnen på skolan kom i kontakt med mannen, som inte heller ska ha skadat en kvinnlig städare

som han höll som gisslan mellan skottlossn­ingarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN THYS ?? Skottdrama­t utspelades i centrala Liege på öppen gata vid 10.30-tiden i går på förmiddage­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN THYS Skottdrama­t utspelades i centrala Liege på öppen gata vid 10.30-tiden i går på förmiddage­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN THYS ?? – Det är tydligt att hans mål var att skada polisen och den belgiska staten, sade den lokala polischefe­n på en presskonfe­rens.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN THYS – Det är tydligt att hans mål var att skada polisen och den belgiska staten, sade den lokala polischefe­n på en presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland