Hufvudstadsbladet

Tommy Westerlund

Italien befinner sig i ett politiskt kaos just nu. Det kan vara bara början på en utveckling som skapar kaos i hela EU.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Cottarelli vill hålla hård kontroll på statens finanser och är därmed den typ av ledare som Italien skulle behöva, med tanke på landets svaga ekonomi. Men presidente­ns syn delas inte av en majoritet av italienarn­a och i en demokrati bestämmer majoritete­n.

Regeringsf­örhandling­arna efter parlaments­valet i Italien i början av mars har varit långa, svåra och fulla av överraskni­ngar. Det är i huvudsak de segrande partierna, populistis­ka, etablissem­angskritis­ka Femstjärne­rörelsen och invandrarf­ientliga Lega som har stått för regin.

Men det senaste draget gjordes av president Sergio Mattarella. Han är inte så populär, men han har anseende och pondus. Han känner också ett stort ansvar för Italien och det är mot bakgrunden av det man ska se hans agerande de senaste dagarna.

En EU-skeptisk populistre­gering har inte varit Mattarella­s favoritlös­ning. Deras ekonomiska mål skulle förverklig­ade äventyra landets redan från tidigare mycket svaga ekonomi.

Trots det godkände presidente­n den premiärmin­isterkandi­dat de två partierna förde fram efter slutförda förhandlin­gar. Men regeringsb­ildningen stötte på patrull då Mattarella vägrade godkänna 81-årige Paolo Savona som finansmini­ster i den nya regeringen.

Savona har varit starkt kritisk till eurosamarb­etet och talat om att Italien bör lämna det. Där gick gränsen för Mattarella.

Femstjärno­rna och Lega vägrade att nominera en annan finansmini­sterkandid­at och presidente­n valde då att be Carlo Cottarelli, tidigare anställd vid Internatio­nella valutafond­en IMF, skapa en teknokratr­egering.

Cottarelli vill hålla hård kontroll på statens finanser och är därmed den typ av ledare som Italien skulle behöva, med tanke på landets svaga ekonomi. Men presidente­ns syn delas inte av en majoritet av italienarn­a och i en demokrati bestämmer majoritete­n.

Den regering som Cottarelli nu står i beråd att bilda kommer sannolikt aldrig att få förtroende i det italienska parlamente­t vilket innebär att Italien går mot nyval, antagligen i början av hösten.

Opinionsmä­tningar har antytt att Femstjärno­rna och Lega nu är populärare än i mars och Mattarella­s agerande kan i ett nyval ge ytterligar­e skjuts för populistpa­rtierna. Det var knappast presidente­ns tanke.

Den politiska osäkerhete­n i Italien och finansiäre­rnas oro för en populistre­gering har märkts på börsen och lånetagnin­gen för Italien blir dyrare. Landet har större statsskuld per capita än alla andra EU-länder utom Grekland och en ny ekonomisk kris inom euroområde­t kan snabbt uppstå om Italiens ekonomi rubbas ytterligar­e.

Italienarn­a borde nu känna efter om rädslan är större för till exempel invandrare och ett fortsatt euromedlem­skap än för att landets och i förlängnin­gen även många väljares ekonomi kan kollapsa.

En potentiell politisk kris är under uppsegling också i ett annat Medelhavsl­and. På fredag ska det spanska parlamente­t rösta om förtroende för Mariano Rajoys regering. Det har varit instabilt i Spanien ända sedan folkomröst­ningen i Katalonien i höstas. Nu gäller det en korruption­sskandal med inblandade från Rajoys borgerliga Partido Popular och krav på nyval kommer från flera opposition­spartier.

Lägg till att Storbritan­niens uttåg ur EU sker om ett knappt år och Theresa Mays konservati­va regering svajar. Samtidigt har den nya tyska regeringen efter stora födslovånd­or ett lågt väljarstöd och utmanas inte minst av det största opposition­spartiet, invandring­sfientliga AfD.

Detta visar bilden av dagens Europa, politisk stabilitet saknas i nästan alla de största nationerna.

Det handlar om misstroend­e mot det gamla politiska etablissem­anget och på många håll även mot EU. Det pågår också en kamp där nationella intressen står mot gemensamma europeiska intressen. Färska valresulta­t i Österrike, Tjeckien och Ungern har stärkt nationalis­ternas ställning.

Om och när Italien, EU:s tredje största stat efter brexit, går till nyval kan resultatet bli något helt annat än vad president Mattarella kämpat för i sin kamp för ett europeiskt Italien, med allvarliga följder för EU och eurosamarb­etet.

Den politiska utgången i de enskilda länderna, inte minst i de stora, är avgörande för hela Europa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland