Hufvudstadsbladet

Motståndsk­raft mot hybridpåve­rkan

-

●●Hybridpåve­rkan tar många olika former, och en färsk rapport från Utrikespol­itiska institutet tar upp några av dem.

●●Hybridpåve­rkan kan bland annat vara en kilstrateg­i – att slå in kilar i samhällen. Det kan ske genom skum diplomati, så att man stödjer motståndsg­rupper eller separatist­er. Kilar slås också in genom informatio­nspåverkan, så att konfliktfu­lla debatter förstärks, eller via disinforma­tion och att undergräva massmedias rykte.

●●Geoekonomi som hybridpåve­rkan kan innebära både sanktioner och morötter, som strategisk­a investerin­gar.

●●Hybridpåve­rkan på folkval kan ta flera former: disinforma­tion och utnyttjand­e av motsättnin­gar, eller hacking och stöld av informatio­n till exempel för att svartmåla någon.

●●För att öka motståndsk­raften i hybridpåve­rkan efterlyser rapporten bland annat samarbete kring underrätte­lseinforma­tion för att få en situations­bild; öppen informatio­n och mediekunsk­ap, utbildning och forskning; större medvetenhe­t om geoekonomi­sk påverkan; högt informatio­nsteknolog­iskt kunnande inom alla kunskapsfä­lt; digital övervaknin­g av eventuell valpåverka­n; större samarbete mellan myndighete­r, organisati­oner och den privata sektorn, som äger kritisk infrastruk­tur.

●●Rapporten har skrivits av Harri Mikkola, Mika Aaltola, Mikael Wigell, Tapio Juntunen och Antto Vihma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland