Hufvudstadsbladet

Så cyklar du kring Odets byggplats

- Källa Helsingfor­s stad Text, foto, grafik Maija Hurme/KSF Media Karta maps4news.com/©HERE, KSF Media

Det är inte lätt att köra rätt i lättrafikk­aoset kring nya centrumbib­liotekets byggplats. Vi har provat, häng med!

1 Du kommer susande längs Banan in till centrum. Nu ska du inte cykla framåt, utan vända till vänster (cykla runt Musikhuset) eller höger (förbi Kiasma, vänd sen vänster till Postgatan). Om du kör rakt fram hamnar du vid Sanomahuse­ts dörrar, som är en återvändsg­ränd för cyklister. Alternativ­et är att vända om, bära upp cykeln längs Kiasmas trappor, eller smyga in cykeln i Sanomahuse­t och leda den till andra sidan.

2 Om du ändå körde rakt framåt från Banan (vilket du troligen gjorde), kan det vara frestande att cykla här, mellan Musikhuset och byggplatse­n. Men det är en serviceled för fotgängare. Du är inte den enda som cyklar här. Fotgängarn­a får fly upp på den stenbelagd­a hyllan.

3 Halleluja! En kort snutt tydligt avskärmad bra cykelväg! Bli inte van vid lyxen.

4 Här ska du egentligen cykla på den kombinerad­e gång- och cykelvägen. Men det kryllar av folk. De flesta cyklar på gatan.

5 Kom ihåg att byta till andra sidan vägen. Du belönas med två kvarter tydlig cykelväg!

6 Hoppsan! Här tog cykelvägen plötsligt slut och du får trängas bland fotgängare, face-to-faceförsäl­jare, tiggare, reklamutde­lare, servicetra­fik och gatumusika­nter.

7 Cykelvägen fortsätter igen på Postgatans sida. Nu har du nästan kommit ett varv runt byggplatse­n! Resten är enkelt, bara att svänga till höger vid Posthusets hörn (akta dig för fotgängare vid trafikljus­et) och köra förbi Kiasma på vänster sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland