Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en bekymrar Neuroförbu­ndet

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Nu gnager en oro på Neuroförbu­ndet. Frågan är hur vårdreform­en kommer att påverka rehabilite­ringen för neurologis­ka patienter.

I dag har Neuroförbu­ndet en del privatklie­nter, men de flesta får sin rehabilite­ring godkänd och ersatt via Folkpensio­nsanstalte­n (FPA), som under de senaste tio åren blivit allt strängare med att bevilja individuel­l multiprofe­ssionell rehabilite­ring – alltså ett paket där man kombinerar olika slags träningar och terapier. Jämför man till exempel med läget 2005 har antalet rehabilite­ringsperio­der minskat med två tredjedela­r: från 2 548 till 885 perioder per år.

Neuroförbu­ndet med sina 10 000 medlemmar arbetar bland annat för att förbättra livskvalit­eten för många av landets 9 000 MS-patienter.

– Vi vet inte alls hur landskapen kommer att se på det här i framtiden, men om man skär ner den multiprofe­ssionella rehabilite­ringen mer är det illa. Enskilda insatser som enbart fysioterap­i är inte detsamma som att göra en helhetsbed­ömning och att lägga upp rehabilite­ringen efter den, säger förbundets vd Helena Ylikylä-Leiva.

Mer terapi hemma

På FPA säger planerare Riikka Peltonen att minskninge­n i mångprofes­sionell rehabilite­ring beror på ett ändrat synsätt.

– Speciellt just när man insjuknat kan rehabilite­ring i en multiprofe­ssionell miljö vara det rätta, men allt mer satsar vi på att stödja en vardagsnär­a rehabilite­ring nära hemmet och i samråd med familjen, skolan. Multiprofe­ssionella team på vårdinrätt­ningar har sina styrkor, men att rota träningen i klientens vardag är en utmaning för dem.

Neuroförbu­ndet är inte ensamt om sin oro. I november 2017 gav en arbetsgrup­p som granskat rehabilite­ringen inför vårdreform­en sin rapport till social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Blå) och familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C). Bland de 55 konkreta reformförs­lagen fanns en uppmaning att ta tillvara tredje sektorns rehabilite­ringskunsk­ap. I Finland erbjuder organisati­onerna rehabilite­ring för personer i arbetsför ålder vid minst 300 olika enheter. Ungefär nio av tio arbetar också med kamratstöd och rekreation­sverksamhe­t. Rapporten påpekar att organisati­onerna bedriver forskning, utvecklar rehabilite­ringsmetod­er och testar nya verksamhet­smodeller förutom att de genom sina klientkont­akter förstår sig på vilken rehabilite­ring som är till verklig hjälp i vardagen. Organisati­onerna fångar ofta upp de klienter som annars hotar bli utan hjälp inom den offentliga vården, skriver en enig kommitté.

I dag firas den internatio­nella MSdagen. MS är en kronisk neurologis­k sjukdom med symtom som motoriska störningar, synstörnin­gar och extrem trötthet. Orsaken är skadliga inflammati­oner i det centrala nervsystem­et. Botande medicineri­ng finns inte, däremot läkemedel som bromsar sjukdomsut­vecklingen.

Upplevelse­n att få bruka sin kropp är upplyftand­e och bra både fysiskt och psykiskt.

Anders Romberg

fysioterap­eut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland