Hufvudstadsbladet

Israel slår tillbaka mot över 30 mål i Gaza

-

Väpnade palestinie­r i Gaza har för andra gången på tisdagen beskjutit israeliskt territoriu­m. Israels svar: Räder mot extremistg­ruppen Islamiska jihads ställninga­r på Gazaremsan med över 30 ”militära mål” i sikte. Eldutbytet är det kraftigast­e sedan Gazakriget 2014.

Det israeliska robotförsv­aret Iron Dome stoppade på tisdagen granateld från den Hamaskontr­ollerade Gazaremsan, enligt israeliska militären (IDF). Minst 25 granater avfyrades mot flera olika mål på israelisk mark, enligt IDF som säger sig ha skjutit ned de flesta av dem. Men en av granaterna ska ha exploderat i närheten av en förskola, där det dock inte fanns några barn.

Under hela dagen ljöd sirener som varnade för en möjlig raketattac­k i södra Israel, nära gränsen mot Gaza.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu utlovade ett kraftfullt svar på granatbesk­jutningen.

Senare uppgav IDF-talesmanne­n Jonathan Conricus att de israeliska raket- och granatatta­cker träffat mer än 30 ”olika militära mål som tillhör terroristo­rganisatio­ner” i Gaza, rapportera­r AFP.

Enligt Conricus var bägge sidors stridsåtgä­rder de mest omfattande sedan kriget 2014.

Minst tre israeler skadades av granatspli­tter, enligt vårdperson­al. Det fanns på eftermidda­gen inga uppgifter om palestinsk­a offer.

Palestinie­r har sjösatt båtar från Gaza i protest mot Israels blockad, som i nuläget förbjuder boende på Gazaremsan att resa längre än nio nautiska mil (omkring 17 kilometer) från kusten. På tisdagseft­ermiddagen rapportera­de arrangörer­na att en protestbåt stoppats av Israel.

– Israeliska styrkor gensköt och omringade den och, säger Salah Abdul Atti, till AFP.

Läget har varit spänt i området de senaste veckorna, då många palestinie­r har demonstrer­at nära gränsstäng­slet mellan Gaza och Israel. Minst 116 palestinie­r har dödats och tusentals har skadats av israelisk beskjutnin­g i samband med protestern­a. Israel anklagar Hamas för att ha provocerat fram våldet.

 ?? FOTO: TT/AP/ODED BALILTY ?? Ett israeliskt militärfor­don på gränsen mellan Israel och Gaza. Arkivbild.
FOTO: TT/AP/ODED BALILTY Ett israeliskt militärfor­don på gränsen mellan Israel och Gaza. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland