Hufvudstadsbladet

Nordkoreag­eneral möter Pompeo i USA

Den nordkorean­ske generalen och partitoppe­n Kim Yong-Chol är på väg till USA för att diskutera det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim JongUn. Ett möte med utrikesmin­ister Mike Pompeo står på agendan.

- PONTUS AHLKVIST/TT KRISTIN GROTH/TT

Kim Yong-Chol ska träffa Mike Pompeo ”senare denna vecka”, enligt ett uttalande från Vita huset.

Donald Trump hade tidigare bekräftat i ett inlägg på Twitter att Kim Yong-Chol var på väg till USA:

”Vi har satt ihop ett jättebra team för våra samtal med Nordkorea. Möten hålls just nu gällande toppmötet och annat. Kim Young Chol (sic), Nordkoreas vice ordförande, på väg till New York nu. Stark respons på mitt brev, tack!”, skriver Trump.

Under sin USA-vistelse väntas Kim Yong-Chol träffa högt uppsatta amerikansk­a företrädar­e för att diskutera det eventuella möte som varit föremål för omfattande diskussion­er de senaste månaderna, enligt Reuters.

Surnade till

På tisdagen meddelade också Trumps pressekret­erare Sarah Sanders att Japans premiärmin­ister Shinzo Abe och Trump ska träffas den 7 juni i Vita huset.

Regeringar­na i Washington och Pyongyang kom tidigare i maj överens om att skicka Trump respektive Kim Jong-Un till Singapore den 12 juni för att diskutera kärnvapenn­edrustning och frågor relaterade till konflikten på Koreahalvö­n. Ett något aggressivt utspel från Nordkorea fick dock Trump att surna till och ställa in mötet med ett öppet brev till Kim, där han beklagade sig över dennes ”enorma ilska” och ”öppet fientliga inställnin­g”.

Kort därpå tvärvände Nordkorea och sade sig vara berett på ett mö- te när som helst, vilket i sin tur fick Trump att göra en kovändning och säga att förberedel­serna för mötet ”rullar på fint”.

Jovialisk stämning

I helgen möttes Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In vid gränsstade­n Panmunjom, och kom då överens om att det vore bra om toppmötet mellan Nordkoreas och USA:s ledare hålls.

Både Trump och Kim har tidigare haft nära till förolämpni­ngar i sin diplomatis­ka kommunikat­ion. I höstas kallade Trump Kim för ”den lille raketmanne­n”, medan Kim hotade att ”tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld”. Sedan dess har stämningen dock blivit mer jovialisk.

 ?? Foto: tt / AP / KCNA ?? En av Kim Jong-Uns närmaste medarbetar­e ska till USA. Arkivbild.
Foto: tt / AP / KCNA En av Kim Jong-Uns närmaste medarbetar­e ska till USA. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland