Hufvudstadsbladet

Nationalis­men i dagens värld

-

De multinatio­nella imperierna­s era tog slut 1918. Österrike-Ungern blev helt demonterat och Ryssland förlorade ett stort antal länder, av vilka Polen och Finland kunde bevara sin självständ­ighet också efter andra världskrig­et. Sovjetunio­nen kunde delvis återbygga det gamla ryska imperiet, men det och Jugoslavie­n, den enda nya multinatio­nella entiteten som skapades efter världskrig­et, kvarstod inte heller 70 år senare.

Tiden före och under världskrig­et var nationalis­mens tidsålder. Det gällde inte enbart upplösande­t av gamla imperier, men också att skapa nya genom förening såsom Tyskland och Italien på 1800-talet.

1800-talets nationalis­m kan betraktas som en progressiv kraft som oftast var allierad med liberalism­en och demokratis­trävanden, eftersom dess motståndar­e för det mesta var reaktionär­a monarker och konservati­va byråkrater.

Också socialiste­rna kunde omfatta nationella strävanden. I Finland före självständ­igheten stod aktivister­na i kontakt med ett brett fält av tsarväldet­s ryska och andra motståndar­e, men kontakter förekom också mellan arbetarrör­elsen och olika enväldesmo­tståndare. Internatio­nalism och nationalis­m förenades på ett naturligt sätt hos sådana aktörer som Aino Malmberg eller K.H. Wiik. Av dessa hamnade Malmberg i exil i London före världskrig­et och gjorde åtskilliga resor som föreläsare och agitator för Finlands (och kvinnornas och fredens) sak både i England och USA.

Det finns påståenden att hon också skulle ha varit kurir, som förmedlade pengar från Europa till Trotskij i New York 1916. Och hon kände också säkert till jägarrörel­sen, eftersom hennes söner utbildades i jägarbatal­jonen, och av dessa blev Lauri Malmberg sedermera skyddskårs­general.

Dessa två är utmärkta exempel på hur det i den dåtida världen var möjligt och för många naturligt att förena en demokratis­k nationalis­m med internatio­nalismen, som ville garantera samma självbestä­mmanderätt­igheter för alla världens folk.

Detta ingick i de flesta nationalis­tiska strävanden under det första världskrig­et. Men efter kriget kapades nationalis­men snart av fula och elaka auktoritär­a ledare och fascistisk­a rörelser. De var helt beredda att driva sin egen nationalis­m på de mindervärd­iga folkens bekostnad.

Vi kan inte heller se på små länder som moraliskt överlägsna jämfört med stormakter. Under åren strax innan andra världskrig­ets utbrott deltog också små länder rätt villigt i uppdelning­en av sina svagare grannlände­r, innan det blev deras tur att bli övertagna av sina ännu kraftigare grannar.

Den progressiv­a nationalis­men fick någonting av en renässans med efterkrige­ts antikoloni­alistiska rörelser, men dess arv är inte heller särskilt uppmuntran­de.

George Orwell ville göra en klar skillnad mellan nationalis­m och patriotism. Med patriotism förstod han trofasthet gentemot en given plats och en given livsstil, som man anser vara det bästa i världen, men som man inte alls tänker påtvinga andra, i motsats till nationalis­men, som inte kan frånskilja­s från maktlystna­d.

Då nationalis­men nu igen lyfter sitt huvud sker det i en värld där det växande världsomfa­ttande gemensamma beroendet har gjort alla nationalis­tiska lösningar, vare sig det sker under sloganen America First, Rajat kiinni! eller Ut ur EU, odugliga, dyra och farliga. Många av dessa högerpopul­ismens representa­nter försöker inte ens gömma sitt släktskap med rasism och fascism.

Paradoxen är att samtliga länder håller på att bli multinatio­nella entiteter utan att skaffa sig imperier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland