Hufvudstadsbladet

Ge plats åt fredsforsk­aren

-

BALTIC GLORY Med all rätt ifrågasätt­er fredsproje­ktet Baltic Glory ett barnsligt och farligt krigsspel typ stormanövr­arna Zapad och Aurora. Det är obehagligt med alla krigsmaski­ner och väldresser­ade beväringar runt vårt sköna hav, fredens hav var det. Paradoxalt nog väcker de mina aggression­er. Nå, de flesta gubbar är stormförtj­usta i de potenta vapnen. Plats för djuppsykol­ogisk debatt?

Men det måste erkännas. Fredsarbet­e låter lite tråkigt. Å andra sidan är den militära diskussion­en spännande bara i början. I förlängnin­gen är det bara elände och ingen tar på sig ansvaret för den död och förintelse man berett marken för. Att dö för sitt land blir inte bättre av att det kallas för att stupa. Återstår bara hämnd eller fredsarbet­e.

Att de små bidragen för fredsproje­ktet misstänkli­ggörs (HBL 25.5) är skamligt. Den ”säkerhetsp­olitiska expertis” som man hänvisar till borde i stället granskas kritiskt. Det finns en uppsjö av forskare på Utrikespol­itiska institutet, För-

svarshögsk­olan och Helsingfor­s universite­t. Universite­tet har till och med en professur i rysk energipoli­tik! De summor som avsätts på upprustnin­g och propaganda gör en fredsvän grön av avund. Var blev mediernas egen kritiska källanalys? Vilken är forskarnas underligga­nde målsättnin­g? Dröm om freden!

Att Finland närmat sig Nato skapar problem av ett nytt slag. Den fria diskussion­en länkas in på temat: Gynnar detta Ryssland eller inte? Det har vi nu sett i samband med Baltic Glory. Vad är bättre än att vilket land som helst använder ett fredsiniti­ativ i sin propaganda? Vi behöver ingen krigscensu­r.

Det är de säkerhetsp­olitiska experterna som skall stå till svars för sitt arbete, sin finansieri­ng och sina kontaktnät, inte ett fåtal idealister. Fredsforsk­arna borde ges mera institutio­ner, skilda avdelninga­r med en egen uttalad målsättnin­g – varför inte på Utrikespol­itiska institutet. Enskilda fredssinna­de forskare blir lätt överkörda. LEIF HöCKERSTED­T Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland