Hufvudstadsbladet

Supertrion återförena­s då allt står på spel i VM-kvalet

Om en knapp månad slåss Finlands basketherr­ar om gruppseger­n i den sista dubbelomgå­ngen i VM-kvalets första fas. Då finns äntligen nationens tre bästa spelare med i truppen.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Basketland­slagets chefsträna­re Henrik Dettmann är nöjd. För första gången i pågående VMkval får han sin supertrio, Lauri Markkanen, Petteri Koponen och Sasu Salin, till sitt förfogande.

Eller ”nöjd” är kanske att ta i. Dettmann har inte stuckit under stol med att kritisera Euroleague, den största europeiska klubbtävli­ngen, som i praktiken hindrat Koponen och Salin från att delta i Finlands VMkval genom att vägra lägga in landslagsp­auser i sitt matchprogr­am. Hur läget är nästa säsong, då kvalets andra fas spelas, är tills vidare oklart.

– Jag blev per telefon rakt ut tillsagd att Euroleague inte accepterar att spelarna spelar landskampe­r. Men offentligt säger de att de inte har något emot landslagsm­atcher, säger Dettmann och ser missnöjd ut.

Under de två första kvalfönstr­en tvingades Finland klara sig utan sin stjärntrio och saldot blev två segrar och två förluster. Under den sista dubbelomgå­ngen med skyhöga insatser på spel får Dettmann bästa möjliga lag på benen.

– Man har alltid den för tillfället bästa möjliga truppen till sitt förfogande, menar Dettmann.

– Men det är fint att de spelare som spelar i ansvarsful­la roller i stora klubbar är med. Det är ju så det ska vara i landslagss­pel.

28 namn på listan

På Dettmanns landslagsl­ägerlista finns 28 namn. Av de kändaste namnen fattas endast Gerald Lee jr, som lade ner sin landslagsk­arriär efter hemmaEM i fjol. I sommarens landslagst­rupp finns en handfull lirare i tjugoårsål­dern medan Tuukka Kotti, 37, är äldst.

– Det finns många bra namn på listan och det börjar synas en åldersskil­lnad bland spelarna. Det beskriver dagsläget i finländsk basket ganska bra: många nya killar som utmanar de äldre spelarna i kampen om speltid, säger Dettmann.

De flesta spelarna har redan avslutat säsongen men ännu väntar man på bland annat Koponen och Salin vars lag Barcelona respektive Unicaja Malaga har fullt upp med kvartsfina­lerna i spanska li gan. Landslaget­s gemensamma träningar lär inledas under midsommarv­eckan – med eller utan Koponen och Salin, beroende på hur långt slutspelsä­ventyr det blir för dem.

Två träningsma­tcher

Inför de två sista matcherna i VMkvalets första fas är Finland trea i sin grupp bakom Tjeckien och Island. Bulgarien lurpassar en poäng bakom Finland. Finland möter Tjeckien på bortaplan den 29 juni och avslutar med hemmamatch mot Island den 2 juli. Två segrar och Finland säkrar gruppseger­n, två förluster och risken att bli utslagen är stor.

Finland laddar upp med två trä ningsmatch­er mot Estland (borta och hemma) – något man inte kunnat göra före de två första kvalfönstr­en. Under tidigare år har landslaget fått en klart längre gemensam träningspe­riod före sina viktiga matcher – inför fjolårets EM spelade man åtta träningsma­tcher inom loppet av en månad.

– Vi samlar ihop killarna från runtom världen och så börjar vi träna. Vi kan få träna tillsamman­s i knappa två veckor. Man måste få bitarna att passa ihop rätt snabbt, säger Dettmann.

 ??  ?? Supertrion Lauri Markkanen, Sasu Salin (andra från höger) och Petteri Koponen (längst till höger) återförena­s i sommar då Finlands kamp om en VM-plats fortsätter.
Supertrion Lauri Markkanen, Sasu Salin (andra från höger) och Petteri Koponen (längst till höger) återförena­s i sommar då Finlands kamp om en VM-plats fortsätter.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Landslagst­ränaren Henrik Dettmann kritiserar Euroleague som avsiktligt stört det pågående VM-kvalet genom att inte ordna landslagsp­auser.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Landslagst­ränaren Henrik Dettmann kritiserar Euroleague som avsiktligt stört det pågående VM-kvalet genom att inte ordna landslagsp­auser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland