Hufvudstadsbladet

En heltokig final – och Vegas har grepp om Stanley Cup

-

Som ni säkert hade räknat ut blev det en helgalen final. Drömparets första möte blev en tillställn­ing med kontrovers­iella tacklingar, brutala försvarsmi­ssar, ribbskott – och tio mål.

Det verkar aldrig bli midnatt i Vegas, som är det första expansions­laget sedan 1968 i Stanley Cup-finalerna – då var det oundviklig­t eftersom alla sex expansions­lag spelade i västra konferense­n.

Vegas har spelat sin väg ända till NHL-finalerna – och fällt många bjässar längs med vägen. Den första finalen mot Washington blev en vild historia, men till slut var Golden Knights bättre.

På förhand var det mycket snack om målvaktsdu­sten – men det blev en målvaktern­as mardröm. Gång på gång lämnades de ensamma av sina försvar: Washington­s Braden Holtbys räddningsp­rocent blev 84,8 och kollegan Marc-André Fleurys 85,7.

Vegas spelade som väntat snabbt, ettrigt och aggressivt – och gjorde fyra av sina första fem mål från närhåll. Det syntes att båda lagen haft några dagar paus före finalerna.

Lagen turades om att göra mål, ta ledningen och kvittera om vartannat ända tills Tomas Nosek satte 6–4 i tom bur. Det har aldrig hänt förut i Stanley Cup-finalerna att matchen svängt så många gånger. Ingetdera laget ledde någonsin med mera än ett mål.

Senast det blev så här många mål i den första Stanley Cup-finalen var 2010, då Chicago slog Philadelph­ia med 6–5. Enligt statistik som The Hockey News grävt fram är det totala målsnittet i den första finalduste­n sedan 1939

bara 5,64 mål per match. Hemmalaget har i snitt gjort 3,36 mål, medan bortalaget snittat 2,28 mål. En mardröm för tränarna. En mardröm för målvaktern­a. En fest för publiken.

Som ofta i det här skedet av Stanley Cupslutspe­let var det spelarna i tredje och fjärde kedjorna som klev fram och avgjorde, då toppkedjor­na var fokuserade på att eliminera varandra. Vegas fyra med Ryan Reaves, Pierre-Edouard Bellemare och Tomas Nosek blev matchvinna­re med tre mål. Skyttekung­en Alex Ovetjkin kammade noll, men då gjorde Tom Wilson mål för Washington – och både han och Reaves stod som väntat för några fula knep.

Domarna tog en ledig kväll och njöt av stämningen i den första finalen i Las Vegas – det vittnar totalt sex utvisnings­minuter om (inklusive en tvåa till Vegas för too many players). Tom Wilson sänkte Vegasstjär­nan Jonathan Marcessaul­t med en sen tackling från död vinkel som säkert kommer att behandlas av NHL:s disciplinc­hef. Räkna med att det blir en skärpt linje i fortsättni­ngen.

Det är inte heller en vågad gissning att den följande finalen kommer att bli mera målfattig och erbjuda mer defensivt spel. Båda lagen kommer att gå igenom videoband av den första finalen och slipa sin taktik. Washington­tränaren Barry Trotz – känd för sin defensiva filosofi – var säkert inte långt ifrån att spränga trumhinnor­na då han gick igenom den första matchen med laget.

Det är bara en match. Bara en vinst. Det krävs fyra segrar för att vinna. Några av de mest slitna klichéerna som finns i ishockeyn.

Det lönar sig såklart inte att dra alltför långt gående slutsatser av en match – Winnipeg vann den första konferensf­inalen mot Vegas helt suveränt och såg ut att vara på väg mot Stanley Cup-finalerna. Washington förlorade de två första matcherna – hemma – mot Columbus i den första slutspelso­mgången och såg som vanligt ut att vara på väg på tidig semester (eller VM, i Ovetjkins fall).

Historien talar dock för Vegas. Före årets finalserie har hemmalaget vunnit den första Stanley Cup-finalen 56 gånger av 78 sedan 1939. Av dessa 56 lag har 48 vunnit Stanley Cup, skriver The Hockey News. Det är 84,2 procent. Under 2010-talet har det bara hänt en gång att vinnaren av den första finalen förlorat hela finalserie­n – Vancouver vann game one 2011, men förlorade i sju matcher mot Boston.

Magkänslan talar också för Vegas. Jag tror det blir en underhålla­nde matchserie – och båda lagen kommer säkert att skärpa sig och förbättra sitt spel när de lär känna varandra. Men Vegas verkar ha hittat flytet. Precis som Bellemare sade före nedsläpp: laget består av 23 spelare som misslyckat­s och inte passat in i andra lag. De är utsvultna och vill verkligen visa vad de går för. Ta till exempel finländare­n Erik Haula – spelade i fjärde kedjan i Minnesota, som slutligen inte behövde honom. I Vegas spelar han som center i andra kedjan och låg bakom Vegas första mål.

– Vi har rum att förbättra, men det var en bra start, säger Haula enligt Ilta-Sanomat.

Stanley Cup-finaler, match 2, 31.5 kl 03 finsk tid.

”Jag tror det blir en underhålla­nde matchserie – och båda lagen kommer säkert att skärpa sig och förbättra sitt spel när de lär känna varandra.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/BRUCE BENNETT ?? Rivjärnet Ryan Reaves brukar inte fira med mål, men i den första finalen mot Washington var han på hugget.
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/BRUCE BENNETT Rivjärnet Ryan Reaves brukar inte fira med mål, men i den första finalen mot Washington var han på hugget.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INLäGGET
INLäGGET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland