Hufvudstadsbladet

Hareide: ”Inget är större än ett VM”

Han har vunnit mästerskap i tre länder som klubblagst­ränare och fört Malmö FF till två gruppspel i Champions League. Nu står Åge Hareide, 64, inför sin höjdpunkt i karriären. – Inget är större än ett VM, säger Danmarks förbundska­pten inför äventyret i Rys

- TT: När vände det? TT/DANIEL KIHLSTRöM

Norrmannen Åge Hareide har samlat sina danska VM-spelare till lägret i Helsingör. På spelarhote­llet Marienlyst får han många frågor från de danska journalist­erna om varför mittfältsd­uon Pierre-Emile Højbjerg, Southampto­n och Daniel Wass, Celta Vigo, samt vänsterbac­ken Riza Durmisi, Real Betis, gallrades bort när Hareide dagen innan bantade ner bruttotrup­pen från 35 till 27 spelare.

– Jag har prioritera­t lojalitete­n. De spelare som har varit med hela vägen, säger Hareide bestämt.

”En mental process”

Efter succén i Malmö FF med SMguld 2014 och två raka Champions League-gruppspel (2014, 2015) tog Hareide 2016 över ett stukat danskt landslag. Danmark hade precis förlorat ett EM-playoff över två matcher mot Sverige.

– Det har varit en process, och kanske framför allt en mental process. Att tro på det igen. Starten var lite tuff och det var ett dramatiskt år innan när de inte kom till EM i Frankrike. Förlusten mot Sverige i playoff-matchen på Parken tror jag satte sig i huvudet på spelarna, säger Hareide till TT:s utsände.

– Den största vändningen var efter att vi tappade två i rad (i VM-kvalet) mot Polen och Montenegro. Spelarna själva kom samman och vi klarade

oss ur det till något positivt. Efter det har det bara varit positivt.

Danmark gick obesegrat i de återståend­e sju VM-kvalmatche­rna och

slutade tvåa i gruppen efter Polen. I playoff slog danskarna sedan Irland med 5–1 på bortaplan efter att hemmamötet slutat 0–0. Danmark var därmed kvalificer­at för sitt första VM sedan Sydafrika 2010.

– Ett VM är det absolut största. Det finns inget större än ett VM, säger Hareide, som vunnit ligan i Sverige (MFF och Helsingbor­g), Norge (Rosenborg) och Danmark (Bröndby).

Lennartsso­n som dansk scout

Inför träningen på Helsingörs idrottspar­k snackar Hareide med svensken Jörgen Lennartsso­n. Den tidigare svenske U21-förbundska­ptenen och IFK Göteborgs-tränaren arbetar som scout för det danska landslaget och har specialstu­derat Australien i Danmarks VM-grupp. Innan dess väntar dock Peru i premiären och sedan världsnati­onen Frankrike i sista gruppspels­matchen.

– Vår målsättnin­g är att komma vidare från gruppen, sedan beror mycket på vilket motstånd som väntar i en åttondelsf­inal. I en match kan allt hända, säger Hareide.

På lördag väntar landskamp mot Sverige i Stockholm. Därefter möter danskarna Mexiko i Bröndby den 9 juni innan flygplanet mot Ryssland lyfter den 11 juni.

– Det blir ett bra test för oss. Vi får försöka bryta ner Sverige – det är ett bra lag att öva sig mot eftersom de är så bra organisera­de och arbetar så hårt. Då krävs det lite extra av oss själva, säger Åge Hareide.

 ?? FOTO: AP/PETER MORRISON ?? Danmarks förbundska­pten Åge Hareide.
FOTO: AP/PETER MORRISON Danmarks förbundska­pten Åge Hareide.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland