Hufvudstadsbladet

Iron Maiden ger järnet med imponerand­e låtskatt

I 40 år har Iron Maiden hållit hårdrocken­s fana högt och inget tyder på att det är dags att lämna scenen för gott. Iron Maiden är i toppform och bjuder på en underhålla­nde och välspelad konsert inför en entusiasti­sk publik.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

HÅRDROCK

Iron Maiden

på Hartwallar­enan 28.5. ”Man kan aldrig ha för många svarta t-shirts av ett hårdrocksb­and”. Det bevingade uttrycket av det legendaris­ka radioprogr­ammet Metallväkt­arnas programled­are Lasse Grönroos infinner sig osökt i den öldoftande betongkorr­idoren från Böle järnvägsst­ation till Hartwallar­enan i Helsingfor­s. Pappor med sina söner är på väg till spelningen. Pappor som bär t-shirtar från 80-talet och söner med lite yngre klädesplag­g. Det är bäddat för en stor hårdrocksf­est.

Far och son blir knappast besvikna över Iron Maidens kalas på en fullsatt arena. Den blixtrande starten med Aces High och Winston Churchills odödliga tal till nationen blir upptakten till en briljant, två timmar lång spelning.

I klassiska The Trooper får vi se en fäktningsd­uell mellan sångaren Bruce Dickinson och bandets maskot, monstret Eddie. Dickinson är en erfaren fäktare och bandets rekvisita under första delen av spelningen skulle få chefen för Nylands brigads rustförråd att bli grön av avund. Dickinson har också gjort en noggrann inventerin­g av garderoben och byter kläder inför så gott som varje låt.

Krig och religion utgör teman för innehållet i Maidens repertoar och det hela framförs proffsigt med Dickinson som en självskriv­en frontfigur. Dickinson har tagit väl hand om sitt främsta instrument och han sjunger både högt och rent. Gitarristt­rion Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers samt basisten Steve Harris och trummisen Nicko McBrain visar också att de har kvar sin energi och kunskap utan att falla in i ett rutinmässi­gt spelande. Det är engagerat och skickligt i motsats till många andra turnerande hårdrocksv­eteraner som lever lite för mycket på gamla meriter.

Med 16 album på meritförte­ckningen har Iron Maiden en gedigen låtlista att ta av. Under den pågående Legacy Of The Beast-turnén ska publiken få höra ett utbud av låtar från Iron Maidens aktiva decennier. Repertoare­n för Helsingfor­spubliken var en heltäckand­e samling av Maidenbrav­urer främst från 1980-talet. Ingen blev besviken, även om kanske publikfria­nde Running Free kunde ha haft sin plats i setet.

Publikfrie­riet uteblir ändå inte. Genom hela spelningen vill Dickinson ha med publiken i allsång och han lyckas också med det, vilket inte är så konstigt i en samling hårdrockst­okiga finländare som har Iron Maidens refränger inpräntade i sina dna:n. Det här märks speciellt i avslutande Run to The Hills där Hartwallar­enans tak lyfter några meter innan det roliga är slut.

40 år i hårdrocksb­ranschen är imponerand­e i sig. Iron Maiden visar att man inte är ute för att håva in lätta stålar och nöja sig med det enkla. Då undrar man i sitt stilla sinne om Iron Maiden inte har framtiden framför sig och ännu når ut till nya generation­er? Det här var en spelning som få, om ens någon, av dagens nykomlinga­r på heavymarkn­aden når upp till. Det beprövade uttrycket ”gammal är bäst” fungerar mer än väl på Iron Maiden.

Låtlista: Aces High, Where Eagles Dare, 2 Minutes to Midnight, The Clansman, The Trooper, Revelation­s, For the Greater Good of God, The Wicker Man, Sign of the Cross, Flight of Icarus, Fear of the Dark, The Number of the Beast, Iron Maiden. Extranumme­r: The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name, Run to the Hills.

 ?? FOTO: JOHN MCMURTRIE ?? Bruce Dickinson leder Iron Maiden med ett järngrepp.
FOTO: JOHN MCMURTRIE Bruce Dickinson leder Iron Maiden med ett järngrepp.
 ?? FOTO: JOHN MCMURTRIE ?? Steve Harris är basist i Iron Maiden och upphovsman till många av bandets klassiker.
FOTO: JOHN MCMURTRIE Steve Harris är basist i Iron Maiden och upphovsman till många av bandets klassiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland