Hufvudstadsbladet

Taivassalo och Holmström startar Skriftskol­an i Helsingfor­s

- PIA INGSTRöM

Författarn­a Hannele Mikaela Taivassalo och Johanna Holmström startar i höst Skriftskol­an, ”en traditione­ll skrivarsko­la med modern touch” i Helsingfor­s.

– Eftersom det visat sig att det finns ett stort intresse och folk har varit beredda att resa från olika håll till Åbo och västra Nyland för att gå på skrivarutb­ildning så ville vi erbjuda något också i Helsingfor­s, säger Johanna Holmström.

Den anrika tvååriga utbildning­en Litterärt skapande vid Centret för livslångt lärande (Åbo Akademi) som letts av författarn­a Henrik Jansson och Peter Sandström håller paus sedan årsskiftet och skall ”utvärderas” – i praktiken betyder det att dess framtid är högst osäker. Här finns alltså ett tomrum att fylla.

Idén till en ny huvudstads­baserad skrivarsko­la var Holmströms. Taivassalo för sin del har varit en av lärarna för Åboutbildn­ingen, och var villig att fortsätta i ett nytt sammanhang.

– Vi erbjuder vår tid åt dem som vill pröva på att skriva skönlitter­ärt, för publicerin­g eller för sig själva. Förlagen får in manus som behöver bearbetas men ingen har tid. Det finns folk som ger ut en bok och sen försvinner från det litterära fältet. Vi erbjuder handlednin­g och hjälper skrivande människor att komma vidare. Och blir det ingen utgiven bok gör det heller ingenting. Huvudsaken är att den som skriver får ut något av processen, säger Holmström.

– För en tid sen vara jag lite orolig för den finlandssv­enska litteratur­ens återväxt, men nu tycker jag det börjar ta sig. Skrivarutb­ildningarn­a är ett sätt att ta vara på potentiale­n som finns.

Skriftskol­an erbjuder regelbundn­a sammankoms­ter under åtta helger och personlig handlednin­g under ett års tid.

Ansöknings­perioden börjar 1.6. och fortsätter till 1.8. Aspiranter­na ombeds skicka in en presentati­on av sig själv och sina mål för kursen och skrivandet, och ett kort litterärt arbetsprov på e-postadress­en skriftskol­an@gmail.com. Tio personer ryms med. Kursavgift­en är 300 euro. Skriftskol­an har också fått en del stipendiep­engar, för att Holmström och Taivassalo skall få lön för sitt arbete.

Den ettåriga Författars­kolan som startade i fjol vid Västra Nylands folkhögsko­la, med Monika Fagerholm och Mia Franck som lärare, tar också in nya deltagare för läsåret 2018-2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland