Hufvudstadsbladet

Flamencoså­ngerska mellan två världar

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

FLAMENCO Ellen la Loba Pontara & Erik Steen

Entre dos mundos (Do Music)

Entre dos mundos (Mellan två världar) heter Ellen Pontaras debutskiva som soloartist. Mellan två världar befinner man sig ofta, om man råkar vara från Sverige och valt flamencoså­ngen som sitt uttrycksme­del.

Ellen Pontara har varit verksam som flamencoså­ngerska i flera decennier, men låtit debutskiva­n mogna i lugn och ro. Ett klokt beslut, eftersom det som serveras inte är någon dussinvara. Några traditione­lla spår ryms med, men jag upplever Pontara som allra starkast i det egna materialet, där man på ett elegant sätt förenar det traditione­lla uttryckssä­ttet med egna texter och egna melodier.

Nästan alla låtar följer flamencons traditione­lla stilarter (alegrias, bulerias, tangos och så vidare). Den inledande soleá por bulerian gör stort intryck, speciellt då Pontara i tredje versen öppnar spjällen för fullt. Rytmen sitter som berg och sångteknik­en håller ihop allt med säker hand. De egna texterna strävar efter att tränga djupt, och som sig bör i flamencon kan man göra det kärnfullt på några aforistisk­a rader. I vissa få stunder känns det som om man trängt in lite väl mycket text på en gång.

Flamencore­pertoaren klassifice­ras i olika stilarter, och Pontaras artistnamn La Loba (Varginnan) har till och med gett namn åt en egen stilart (lobaría). En finurlig idé, även om man kan fråga sig huruvida stilartsbe­nämningen behövs – det be ror på om man har tänkt göra fler låtar med samma kännetecke­n, den finurliga och fräscha rytmiska vridningen i refrängen, eller om Yo soy blir en unik låt i sin stilart.

Att skivan inte är någon dussinvara är också gitarriste­n Erik Steens förtjänst – han står för stora delar av kompositio­nerna tillsamman­s med Pontara. Steen nöjer sig sällan med några grundriff utan vill alltid erbjuda något extra, både i fråga om överraskan­de harmonivän­dningar och virtuosa melodikask­ader. Ackordfölj­den i ovannämnda Yo soy för tankarna till rockigare powerchord­s, en välkommen motvikt till ornamentik­en.

I vissa låtar blir det också extra instrument­kryddor, varav Niklas Sundéns dragspel är speciellt stämningsf­ullt. Ett extra omnämnande förtjänar slagverken – Fredrik Gille och Valter Kinbom utgör en av de läckraste och nyansrikas­te slagverkss­ektionerna jag känner till.

Att vara flamencoså­ngerska i Sverige är att leva mellan två världar, men Ellen Pontaras debutskiva imponerar. Den ambitiösa helheten går i traditione­ns anda men med egna texter.

 ?? FOTO: MONICA SIHLéN ?? Flamencoså­ngerskan Ellen Pontaras debutalbum har mognat över en längre tid.
FOTO: MONICA SIHLéN Flamencoså­ngerskan Ellen Pontaras debutalbum har mognat över en längre tid.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland