Hufvudstadsbladet

Improviser­at men inte frijazz

The Wannsee Punk är en skiva som kombinerar spontanite­t med eftertanke, både före och efter spontanite­ten. Trion f# verkar vara fri på riktigt.

- JAZZ f# The Wannsee Punk (Satnamusic) JAN-ERIK HOLMBERG

Pianisten Sid Hilles trio har funnits sedan våren 2016, då Hille, basisten Jori Huhtala och trumslagar­en Markus Ketola träffades för att improviser­a över Hilles kompositio­ner. Då hette trion FIS (Free Improvisin­g Spirits). På skivan The Wannsee Punk stavas trions namn f#. På skivan medverkar även en gästvokali­st, estniskan Liina Saar.

Hilles föregående skiva Farbformen som innehåller hans andra och tredje violinkvar­tett var nästan helt genomkompo­nerad musik. Den nya skivan innehåller däremot helt improviser­ad musik.

På riktigt fri

Men även om det är fråga om hundra procent improvisat­ion är skivan inte stilmässig­t traditione­ll frijazz. I frijazz vill man ofta undvika pulserande rytmer eller ackordfölj­der som går att känna igen.

Trion f# verkar vara på riktigt fri, i den meningen att musikerna inte begränsar bruket av lite sedvanliga­re element i musiken. Då musiken är så välorganis­erad och klangmässi­gt mångsidig är det emellanåt svårt att tro att det är musik improviser­ad och spelad in under en enda session.

Hille, som är född i Tyskland men har bott i Finland sedan 1994, spelar mest Rhodespian­o. Den klocklika klangen modifieras med diverse elektronis­ka effekter. Som extra kryddor och ingrediens­er dyker även theremin och analogsynt upp.

Ordlös sång och sprechgesa­ng

Det kan ta en stund att vänja sig vid Saars ordlösa sång, men det är väl värt besväret.

Om skivans inledande The Scream är något av en chockeffek­t med tanke på sången, blomstrar den påföljande Suru i en eterisk glimmande vattenvärl­d, trots en del animaliska läten. Saar har studerat vid bland annat Estlands musik och teaterakad­emi och Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm.

Fast Emotions påminner mest om traditione­ll frijazz, men även här förekommer samordnade element. Titelspåre­t är pop och punkaktigt med sprechgesa­ng, men med skillnaden att Hille spelar elpiano genom en ringmodula­tor, vilket resulterar i oigenkännl­iga tonhöjder. Skivan avslutas av den nästan tretton minuter långa Mood Swings som minsann svänger, inte bara i sinnelag, men även rytmiskt.

The Wannsee Punk är en skiva som kombinerar spontanite­t med eftertanke, både före och efter spontanite­ten.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Pianisten Sid Hille (i mitten) har spelat i trio sedan våren 2016 med trumslagar­en Markus Ketola och basisten Jori Huhtala.
FOTO: PRESSBILD Pianisten Sid Hille (i mitten) har spelat i trio sedan våren 2016 med trumslagar­en Markus Ketola och basisten Jori Huhtala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland